Juha Marttila: "Kun suomalaisen ruuan valtit osataan hyödyntää, suomalaisesta ruuasta tulee pula, vaikka sitä tuotetaan enemmän kuin koskaan"
"Koko maan on oltava kestävien tuotantotapojen takana."Maa- ja metsätaloustuottajajärjestö MTK haluaa tuottaa ruokaa ja puuta ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla, vastuullisesti, MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila vakuutti puheessaan MTK:n liittokokouksessa.
Maaseudun vahvaa yrittäjyyttä tarvitaan biotalouteen, ruokaturvaan ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin muitakin, Marttila muistutti.
"Tarvitsemme sellaisia kumppaneita, jotka tarjoavat sateenvarjon, kun sataa. Emme sellaisia, jotka tarjoavat sateensuojaa poudalla, mutta vaativat sen takaisin, kun sadesää koittaa."
Kotimainen tuote ja suomalainen työ ovat aina kestäviä valintoja, Marttila muistutti.
"Tässä vuodet ovat joskus koetelleet uskoa, mutta luottamus suomalaiseen kuluttajaan on pysynyt. Joku muu on tässä pettänyt, kun markkinat eivät enää palkitse vastuullisesta tuotantotavasta. Tässä kävi niin, että osa kumppaneista vei sateenvarjon heti, kun sade yltyi."
"Ruokasektorin työn tulokset jakautuvat kuitenkin kovin epätasaisesti. Tänä päivänä maatalousyrittäjälle jää lähinnä työn ilo. MTK:n iskulause Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten? on ajankohtaisempi kuin koskaan ennen."
Suomalainen kuluttaja arvostaa kotimaista tuotantoa, mutta markkinoita on järjetöntä pilata liialla tarjonnalla, Marttila sanoi. Hänen mukaansa kaikille paras ratkaisu on, jos asiaa ei hoideta tarjontaa vähentämällä, vaan kysyntää lisäämällä.
"Tarvitaan kannattavaa vientiä. Kun suomalaisen ruuantuotannon valtit osataan hyödyntää, olemme tilanteessa, jossa suomalaisesta ruuasta on pulaa, vaikka sitä tuotetaan enemmän kuin koskaan. Siinä visio koko Suomen ruokasektorille!"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

