Tuottaja jämähtänyt lihaketjun viimeiselle sijalle
2000-luvun palkkaratkaisut nostaneet lihan hintaa EU:n keskiarvoa nopeammin. Eniten omaa osuuttaan kuluttajan maksamasta hinnasta ovat kasvattaneet kauppa ja teollisuus.
lihan leikkuu teurastamo luomusianliha sianliha liha sika Kiven Säästöpossu Kiven tila Reetta Kivi Reetta Kivi Timo Koli luomupossu Kuva: Kimmo HaimiTuottaja saa entistä pienemmän osuuden lihan myyntihinnasta. Kauppa ja teollisuus ovat sen sijaan kasvattaneet osuuttaan siitä. Tuore selvitys osoittaa, että verojen osuus hinnasta on laskenut tarkastelujaksolla 2008–2012.
MTK vaatii tuottajalle reilua osuutta reilusta tuotannosta. Tuottajajärjestön mielestä ruuasta ei tilitetä reilua hintaa ja tuottajan neuvotteluasema on heikko. Myös sääntely lisää koko ajan kohoavia tuotantokustannuksia.
Tuottajahintojen kasvu on tarkastelujaksolla huvennut nousseisiin tuotantokustannuksiin, eikä nousu ole näkynyt tilojen kannattavuudessa.
Tuonti ja keskinäinen kilpailu heikentävät lihatalojen neuvotteluasemaa kauppaan verrattuna.
Kauppa on onnistunut korvaamaan kohonneet palkkakustannukset muun muassa nostamalla kuluttajahintoja.
Tuonnin sekä kauppojen ja ravintoloiden osuudet ovat kasvaneet myös liha-alan rahavirroista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
