Tutkijoiden mukaan aminohapoista on apua krapulaan
L-kysteiiniä markkinoidaan muun muassa ravintolisänä.
Alkoholin hajotessa elimistössä syntyy aineenvaihduntatuotteena myrkyllistä asetaldehydiä, joka aiheuttaa suuren osan krapulaoireista Kuva: Juho LeskinenHelsingin ja Itä-Suomen yliopistojen tutkijat ovat havainneet, että aminohappo l-kysteiinillä voi vähentää krapulaoireita.
Tutkijat havaitsivat tilastollisesti merkittävän yhteyden l-kysteiinin ja krapulaoireiden vähenemisen välillä. Sama vaikutus havaittiin kaikkien krapulaoireiden kohdalla. L-kysteeni helpotti koehenkilöiden päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.
L-kysteiinin vaikutus perustuu siihen, että se reagoi etanolin ensimmäisen aineenvaihduntatuotteen asetaldehydin kanssa. Asetaldehydi on myrkyllistä ja aiheuttaa suuren osan krapulaoireista.
Kansanterveystieteen dosentti Peter Erikssonin johdolla suoritetussa tuplasokkotutkimuksessa koehenkilöt nauttivat alkoholia kolmen erillisen kokoontumisen aikana. Alkoholin lisäksi koehenkilöt söivät tabletteja, jotka sisälsivät joko 600 mg l-kysteiiniä tai 1200 mg l-kysteiiniä tai pelkästään plasebon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
