Viikon uutispommi Asetus kieltääA-luokan makkaran
Suomessa ei enää tulevaisuudessa nautita A-luokan makkaraa. Makkaran ystävien onneksi kyse on vain nimityksestä, sillä sisältöön ei olla puuttumassa.
Heinäkuun alussa tuli voimaan asetus, jonka perusteella merkintä A-luokasta katoaa pakkauksista. Elintarviketeollisuudelle on kuitenkin annettu lisäaikaa varastossa olevien pakkausten käyttöön, joten nykyisissä pakkauksissa makkaraa saa myydä vielä vuoden.
”Taustalla on EU:n elintarvikelainsäädäntö, jonka kanssa suomalaiset säännökset yhtenäistetään. EU:ssa ei ole vaatimuksia makkaran koostumuksesta”, kertoo lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Makkaran jako A- ja B-luokan tuotteisiin on vanha suomalainen käytäntö. Sen kanssa on ristiriidassa, että muualta Euroopasta voi tuoda makkaratuotteita ilman tällaista merkintää. Toisaalta suomalaisilta ei voi edellyttää tiukempia vaatimuksia kuin muilta.
Suomalaisen makkaran koostumusta ei vastedeskään tarvitse muuttaa, eikä laatu heikentyne. Lihapitoisuus pitää ilmaista pakkauksessa tulevaisuudessakin.
Poistunut määräys A-luokan makkaralle oli hyvin yksityiskohtainen. Lihan ja lihaan verrattavien valmistusaineiden yhteismäärän tuli olla vähintään 63 prosenttia valmiista makkarasta. Lihan lisäksi valmistusaineeksi hyväksyttiin kieli, sydän ja maksa sekä silava ja muu rasvakudos.
Kamaraa tai siipikarjan nahkaa sai käyttää enintään kuusi prosenttia. Tärkkelystä tai perunaa ei saanut käyttää.
B-luokan merkintä loppui jo vuonna 1997, mutta senkin jälkeen laki salli mainostaa A-luokan tuotetta.
STT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
