Osta suomalaista jouluruokaa
Suosimalla suomalaisia elintarvikkeita voit edistää kansakuntasi hyvinvointia. Pistetään Suomi kuntoon syömällä hyvää ja laadukasta kotimaista ruokaa!
Suomalainen ruoka on suuhumme sopivaa. Maut ovat osa kulttuuriperintöämme.
Teet arvokkaan teon, jos leivot tai teet ruokia yhdessä lapsesi kanssa. Kotitalousopetuksen ohella kodeilla on iso merkitys uusavuttomuuden torjunnassa. Joulu tulee myös halvemmaksi itse valmistettuna.
Jos kiire yllättää, löytyy myös kotimaisia puolivalmisteita ja eineksiä.
Suomalaista suosimalla pistät rahan kiertämään kotimaassa, ja luot uutta työtä ja toimeentuloa. Tällä on myös kauaskantoisempia vaikutuksia.
Kotimaisen elintarviketuotannon turvaaminen on tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta. Samalla autat kulttuurimaiseman säilymistä ja pienennät hiilijalanjälkeäsi.
Turvallisin ja eettisin ruoka tule läheltä.
Kotimaisissa kananmunissa ei raakanakaan ole salmonellariskiä. Voit hyvillä mielin antaa lapsesi syödä piparkakkutaikinaa.
Suomalainen maito ei sisällä antibioottijäämiä. Suomalainen kinkku tulee possusta, joka on saanut pitää hampaansa ja saparonsa. Suomessa vilja kuivataan kuivureissa eikä myrkytetä pystyyn pelloille.
Suomalaisen porkkanan viljelyyn on käytetty huomattavasti vähemmän kasvinsuojeluaineita kuin ulkomailta tuodun. Se on hyvä juttu sekä hyönteiskannalle että luonnon monimuotoisuudelle. Suomalainen ruoka ei sisällä sinne kuulumattomia vieraita aineita.
Määrä kannattaa korvata laadulla. Toivon, että jouluhuumassa ei ostettaisi ruokaa, joka myöhemmin päätyy jätteeksi.
Suomalaiset tuottavat vuodessa ruokajätettä yli 20 kiloa henkeä kohden. Kun ruoka maistuu ja sitä on valmistettu sopiva määrä, ei toivottavasti jää poisheitettävää. Ylimääräisen ruuan voi pakastaa ja käyttää myöhemmin.
Ruuan heittäminen hukkaan on epäeettisyyden huippu. Koko tuotantoketju on tällöin eri tavoin rasittanut luontoa turhaan. Ruokaa täytyy arvostaa, sillä sitä ei ole tänäkään päivänä tarpeeksi kaikille.
Toivon, että myös hyväntekeväisyysjärjestöt huolehtisivat siitä, että keräysvaroilla ostettava ruoka on kotimaista. Sitä vähemmän autettavia, mitä enemmän työtä. Joutsenlippumerkki ja kasvisten sirkkalehtimerkki takaavat raaka-aineen alkuperän ja elintarvikkeen valmistuksen Suomessa. Tunnetko jo tähtitortun ja joululaatikoiden tuoksun?
Anne Kalmari
kansanedustaja (kesk.)
eduskunnan lähiruokakerhon pj.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
