KIRJA Kunnianosoitus ruokaperinteille
Vieremäläinen teollisuusmies Juha Vidgren on koonnut sukunsa juurilta Vieremän Niemisen kylältä perinneruokien reseptikirjan.
Parikymmentä reseptiä ei ole paljon, mutta niillä on päästy ruuanlaiton perinteiden ytimeen. Tutuksi tulevat itseoikeutetusti niin kalakukko kuin tirripaistikin sekä savustetut kalat ja liha. Riista vilahtaa ohjeissa mehtokäristyksen muodossa, sekä muista metsän antimista mustikat ja puolukat. Herkkupaloina nautitaan muurinpohjalettuja.
Reseptien ainesluettelot on kuvattu hauskasti niiden tekijöiden omilla käsialoilla. Kuvitus vie Niemisen kylän kesämaisemiin ruuan valmistus- ja nautintapaikoille. Myös ruokien tekijät ja heidän kotitilansa on kirjassa lyhyesti esitelty.
Kylän reseptikirja vie makumatkalle katsomaan pöydän antimia pieneen yhteisöön, jossa ruokien raaka-aineet tulevat kylän alueelta ja valmistusmenetelmillä on ylisukupolvinen historiansa.
Samalla, kun Juha Vidgren kiittää kirjalla menneitä sukupolvia, hän tekee ruokakulttuuriteon, josta soisi otettavan mallia muuallakin.
MAIKKI KULMALA
Juha Vidgren (koonnut): Niemisen kylän ruokakirja. Perinneruokaa, reseptejä ja maalaistunnelmaa Vieremän kunnan Niemisen kylältä. 49 sivua. Kustantaja: Juha Vidgren. 2014.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
