Kalatalouden alalle halutaan luoda uudella kehitysohjelmalla 3000 uutta työpaikkaa
Tuoreen kehittämisohjelman tavoitteena on saada suomalaiset syömään keskimäärin 2,5 kala-annosta viikossa vuoteen 2035 mennessä.
Vajaasti hyödynnettyjen kalojen kuten silakan, kilohailin, kuoreen, pienen muikun ja särkikalojen elintarvikekäyttöä halutaan lisätä. Kuva: Harri NurminenValtioneuvoston tänään hyväksymä kotimaisen kalan edistämisohjelma saattaa nostaa kalatalouden yritysten kokonaisarvoa jopa 70 prosenttia, kertoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessa.
Tuoreen kehittämisohjelman tavoitteena on saada suomalaiset syömään keskimäärin 2,5 kala-annosta viikossa vuoteen 2035 mennessä. Erityisesti halutaan lisätä kotimaisen kestävästi tuotetun kalan kulutusta. Tällä hetkellä suomalaiset syövät noin 1,7 kala-annosta viikossa. Ohjelman tavoitteena on myös lisätä jalostettujen kalatuotteiden vientiä.
"Kotimainen kala on voittava yhdistelmä. Syömällä kalaa voi parantaa terveyttään, puhdistaa vesistöjämme ja vahvistaa elinvoimaa koko kalatalouden arvoketjussa. Nyt lähdemme toteuttamaan ohjelmaa, jonka tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kestävästi pyydetyn ja kasvatetun kalan käyttö ja lisätä merkittävästi kalatuotteiden vientiä", toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.
Yritysten kokonaisarvon nousemisen lisäksi alalle olisi ohjelman myötä syntymässä 3000 uutta työpaikkaa. Kansanterveydelle laskennallisia terveyshyötyjä saataisiin 1–2 miljardia euroa. Luonto hyötyisi kalasyönnin pienestä hiilijalanjäljestä ja ravinteiden vähenemisestä vesistöistä kalastamisen myötä.
Tavoitteiden saavuttamiseksi ohjelmassa esitetään käytännön toimia kuten kalan käytön vauhdittamista julkisilla hankinnoilla, korotettua tukea ja innovaatioseteleitä yritysten kehitystoimille, kalastuksen aloitustukijärjestelmää, kalankasvatuksen sähköveroluokan muuttamista, Itämerirehun käytön edistämistä vesiviljelyssä sekä yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuuteen perustuvien kehittämisohjelmien käynnistämistä innovaatioiden, elintarvikelaadun ja kalojen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Lisäksi vajaasti hyödynnettyjen kalojen, kuten silakan, kilohailin, kuoreen, pienen muikun ja särkikalojen, elintarvikekäyttöä halutaan lisätä kestävästi. Tavoitteena on viisinkertaistaa silakan käyttö ja kaksinkertaistaa muiden kotimaisten luonnonkalojen elintarvikekäyttö vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen täyttyminen vaatii uusien elintarviketuotteiden innovointia.
Pääosa edistämisohjelman toimenpiteistä rahoitetaan parhaillaan valmisteltavan Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston Suomen ohjelman kautta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
