Ruotsissa ajetaan hiilidioksidiveroa lihalle
Asiantuntijat eivät usko lihan haittaveron toteutuvan lähivuosina.Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöjärjestöjohtaja Leo Stranius (vihr.) säätäisi lihalle samanlaisen haittaveron kuin esimerkiksi makeisilla jo on. Luonnonvarakeskuksen professori Jyrki Niemi puolestaan ei usko tällaisten haittaverojen vaikuttavan kuluttajien käyttäytymiseen.
Niemi toivoo verotuksen mieluummin yksinkertaistuvan kuin monimutkaistuvan ja uskoo verotuksen sijaan kuluttajavalistukseen.
Helsingin Sanomat kysyi Niemen ja Straniuksen kommenttia lihalle ja lihatuotteille asetettavaan veroon Ruotsissa lihaverosta käynnistyneen keskustelun innoittamana.
Lihavero olisi yksi muoto hiilidioksidiverosta eli verosta, joka asetettaisiin hiilidioksidipäästöjä aiheuttaville tuotteille.
Ruotsin Maatalousvirasto (Jordbruksverket) on vaatinut lihalle veroa jo pitkään. Nyt aihe on noussut pinnalle uudelleen feministipuolueen puheenjohtajan Gudrun Schymanin syytettyä hallitusta aloitteettomuudesta lihan kulutuksen rajoittamisessa. Schyman ei pidä riittävänä hallituksen kehotuksia suosia vihannespainotteisempaa ruokavaliota.
"Kysymys on tulenarka, ja tuottajat vastustavat sitä ankarasti. Se on ymmärrettävää. Mutta jos lihan kulutusta rajoitetaan verottamalla, valtiovallan pitää tulla vastaan ja tukea vastaavasti maitotuotteiden valmistusta", toteaa puolestaan Ruotsin ruoka- ja ympäristötiedotuksen tiedottaja Toivo Jokkala.
Suomessa Stranius tarjoaisi Helsingin Sanomien mukaan tuottajille korvaukseksi siirtymäkautta, jonka aikana valtio tukisi lihaveron aiheuttamaa myynnin menetystä.
"Hintakilpailussa emme nykyisinkään pärjää esimerkiksi tanskalaisille lihantuottajille. Meidän valttejamme ovat laatu ja luomu."
Jyrki Niemen mukaan lihan verotus olisi vaikea toteuttaa.
"Raakalihaa olisi tietysti helppo verottaa. Mutta entä esimerkiksi einekset, joissa lihapitoisuus vaihtelee? Rajatapauksia tulisi paljon."
Helsingin Sanomien artikkeli.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

