KASVIMAAN KERTOMUKSIA Kesäkurpitsa, satokuningas
Kesäkurpitsa on tarhapavun ja maissin tavoin kotoisin uudelta mantereelta. Intiaanit viljelivät sitä Meksikossa jo 9 000 vuotta sitten.
Intiaanien tiedetään viljelleen ”kolmea sisarusta” sekaisin: Kurpitsa kasvaa leveänä, kun maissi kurkottaa ylöspäin. Tarhapapu tukeutuu maissiin ja pieneltä alalta saadaan verraton sato.
Tämäntapaista sekaviljelyä voi kokeilla lämpimällä paikalla Suomessakin.
Yksi kesäkurpitsan taimi saattaa tuottaa kymmenisen kiloa hedelmää. Jos taimia on useampia, voi joutua positiivisen ongelman eteen: mitä tehdä kesäkurpitsoille, joita tupsahtelee pensaisiin tämän tästä?
Miedon makunsa vuoksi kesäkurpitsaa voi käyttää melkein kaikkeen. Keittoja ja kastikkeita kesäkurpitsaraaste tukevoittaa. Sitä voi käyttää myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin.
Pitkittäin halkaistun kesäkurpitsan puolikkaat voi täyttää vaikka sienimuhennoksella ja paistaa uunissa.
Halutessaan kesäkurpitsan voi antaa kasvaa isoksi. Tuleentunut kesäkurpitsa säilyy viileässä huoneenlämmössä pitkään, venäläisen siemenpussin mukaan jopa ”seuraavaan sesonkiin”.
Joissakin kirjoissa ehdotetaan kesäkurpitsan pakastusta raasteena tai kuutioina. Kaikki eivät pidä kurpitsan vetisyydestä, jota ominaisuutta pakastus korostaa. He voivat keittää kesäkurpitsasta vaikka hilloa.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
