Siipikarjan lihantarkastussaattaa helpottua
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) suunnittelee helpotuksia siipikarjan ja luonnonvaraisten hirvieläinten lihantarkastuksiin.
Muutosten astuttua voimaan tila saisi toimittaa ilman lihantarkastusta vähittäismyyntiin pieniä määriä siipikarjanlihaa.
Tilan ei enää tarvitsisi täyttää teurastamoille asetettuja vaatimuksia vaan kuntaan tehtävä ilmoitus elintarvikehuoneistosta riittäisi.
”Tarve ja pyyntö muuttaa säädöksiä on tullut kentältä”, kertoo eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio MMM:stä. ”Miksi emme tätä toteuttaisi, koska EU-säädökset sen mahdollistavat.”
Asiantuntija Leena Suojala tuottajajärjestö MTK:sta on iloinen viranomaisten tulkinnan väljentymisestä: ”Tämä on hämmästyttävän hyvä asia.”
Rahkio arvelee, että vähän siipikarjanlihaa määritellään enintään 10 000 kiloksi. Erikokoisille linnuille päätetään lintukohtaiset rajat.
Vaikka lihantarkastuksesta luovuttaisiin, eläinsuojelulainsäädännön ja lopetusasetuksen noudattamista pitää edelleen valvoa. Sen Rahkio lupaa olevan nykyistä huomattavasti kevyempää.
Sidosryhmien kanssa on keskusteltu siitä, pitääkö kuluttajille kertoa myynnissä olevan siipikarjanlihan olevan tarkastamatonta ja mikä olisi soveliain kauppanimi tällaiselle lihalle, Rahkio kertoo.
Luonnonvaraisen riistan osalta muutos nykyiseen ei ole kovin merkittävä, sanoo eläinlääkintöylitarkastaja Maaria Hackzell MMM:stä.
Jos muutos tulee, metsästäjät ja metsästysseurat saisivat luovuttaa myös nylkemättömiä hirvieläimiä suoraan vähittäismyyntiin kuluttajille luovuttamisen lisäksi.
Yksi metsästäjä saisi vuodessa luovuttaa enintään 10 hirveä, 30 peuraa ja 50 metsäkaurista.
”Lihakaupat voisivat nylkeä ja paloitella metsäkauriin itse”, Hackzell kertoo esimerkin.
”Metsästäjän kannalta toiminta olisi edelleen alkutuotantoa eikä ilmoitusta elintarvikehuoneistosta vaadittaisi.”
Suomessa on muutama tarhattujen kanien lihaa tuottava tila.
Asetusmuutoksen seurauksena ne saisivat toimittaa kanien lihaa pieniä määriä vähittäismyyntiin, kunhan ilmoitus elintarvikehuoneistosta on tehty.
MMM on keskustellut lihatarkastusmuutoksista alustavasti Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran, MTK:n, Suomen riistakeskuksen ja Suomen metsästäjäliiton kanssa.
Asetusluonnosta aletaan valmistella ensi vuonna.
Voimaan tullakseen asetus vaatii komission ja jäsenvaltioiden hyväksynnän. Tämä niin sanottu notifiointiprosessi vie kolmesta kuuteen kuukauteen.
EU-lainsäädäntö ei mahdollista muutoksia nautojen, sikojen tai lampaiden lihantarkastuksiin.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
