Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Valtameret ovat happamoitumassa

    Planeettaamme sanotaan usein ”Äiti maaksi” mutta sopivampi nimi olisi ehkä ”Äiti meri”,

    koska 70 prosenttia planeetan

    pinta-alasta on suolaveden peittämää.

    Tämän lisäksi merissä elää suuri määrä leviä, bakteereita ja kasveja, jotka tuottavat puolet planeettamme ilmakehän hapesta.

    Meret tyydyttävät lisäksi huomattavan osuuden maailman väestön valkuaistarpeesta.

    Tämän ruuantuotannon arvo

    on yli 200 miljardia dollaria vuosittain.

    Niin ekologisesti kuin taloudellisesti on näin ollen erittäin tärkeätä, että merten elinvoima voidaan ylläpitää.

    Sen uhkana on monien päästöjen lisäksi happamoituminen. Tällainen tapahtuu kun ilmakehän lisääntyvä hiilidioksidi imeytyy meriin ja muodostaa enemmän hiilihappoa.

    Lisääntyvän happamoitumisen seurauksena korallien ja monien muiden eliöiden kuoret ja luusto liukenevat, vähitellen ne surkastuvat ja kuolevat.

    Toisaalta merten kasvit, levät ja syanobakteerit voivat hyödyntää lisääntyvää hiilidioksidia yhteyttämisessään.Tämän seurauksena merten ruuantuotantokyky voi lisääntyä.

    Kahdessa melko tuoreessa

    raportissa tutkijat analysoivat nykyistä tilannetta ja tulevaisuuden näkymiä. Montereyssä

    Kaliforniassa toimiva ryhmä keskittyy tieteelliseen osaan

    ja toinen Monacossa toimiva tarkastelee taloudellisia

    seurauksia.

    Valitettavasti tiedämme

    suhteellisen vähän merten

    elinvoimasta ja ongelmien

    vakavuudesta.

    Eräänä vaikeutena on, ettei

    meillä ole luotettavia tietoja hiilidioksidin pitoisuuksista

    eikä merten kunnosta riittävän pitkiltä ajanjaksoilta.

    Ilmakehän hiilidioksidin pitoisuuksia ruvettiin mittamaan 1950-luvulla ja merten happamuutta vasta 1980-luvun

    lopussa.

    Vain kolmen viimeisimmän vuosikymmenen aikana merten

    happamuus on noussut 12 prosenttia. Muut epävarmemmat

    arviot viittaavat siihen, että

    teollisen vallankumouksen

    jälkeisenä 250 vuoden aikana happamuus on lisääntynyt 26 prosenttia.

    Jos lähtökohdaksi otetaan, että hiilidioksidipitoisuus tulee lisääntymään ennustetun taloudellisen kasvun mukaisesti vastaava luku olisi vuonna 2100 peräti 170 prosenttia.

    Tuntuu ehkä liioitellulta huolestua näin kaukaisen

    tulevaisuuden ennusteesta. Toisaalta on todisteita siitä, että kun merten happamoituminen kerran on alkanut sen pysäyttäminen on hyvin vaikeaa.

    Tämä tarkoittaa, että merten eliöiden pitäisi pystyä soveltumaan siihen. Pysyvätkö ne

    siihen?

    Tutkijoita huolestuttaa eniten omegaksi kutsuttu tekijä. Tämä

    ilmoittaa, kuinka vaarallista happamoituminen on eliöiden luuston ja kuoren suhteen.

    Nämähän yleensä koostuvat kalsiumkarbonaatista, joka esiintyy kahdessa muodossa, aragoniittina ja kalsiittia.

    Monet eliöt, erityisesti

    riuttoja muodostavat korallit, suosivat aragonittiaa luuston

    ja kuoren muodostamisessa. Valitettavasti tämä muoto on happamoitumiselle herkempi kuin kalsiitti.

    Omega-arvo yksi on happamuustaso, jolloin yhtä paljon kalsiumkarbonaattia eliöistä liukenee kuin ne vedestä

    pystyvät sitomaan.

    Tällöin vallitsee siis tasapaino eikä luustosta eikä kuoresta

    liukene kalsiumkarbonaattia. Tämä arvo on kuitenkin vain viitteellinen. Esimerkiksi

    korallit vaativat omega-arvon kolme, jotta kuoren muodostus tapahtuisi tehokkaasti.

    Alhaisia omega-arvoja esiintyy nimenomaan kylmissä olosuhteissa. Hiilidioksidihan

    liukenee kylmään veteen enemmän kuin lämpimään ja lisää näin ollen happamuutta.

    Mutta alhaiset omega-arvot ovat nyt siirtymässä napaseuduilta tropiikin suuntaan.

    Amerikkalaisten tutkijoiden tulokset viittaavat siihen, että

    tämän vuosisadan keskivaiheella riuttojen eroosio tulee olemaan nopeampaa kuin

    uuden muodostuminen.

    Vuosisadan lopussa olisi tällöin riuttojen muodostuminen kokonaan loppunut.Tiedelehti

    Naturessa julkaistun tutkimuksen mukaan Antarktiksen

    alueella myös muiden merieliöiden kuoren muodostus

    olisi uhattuna.

    Mutta kaikki ei ole kielteistä; tutkijat vahvistavat, että levät, syanobakteerit ja meriruoho hyötyvät ilmakehän hiilidioksidin lisääntymisestä. Lisäksi

    happamuuden kasvu edistää syanobakteerien kykyä sitoa typpeä ja muodostamaan

    proteiinia.

    Koska suuri osa valtameristä

    on typpiköyhää, nostaa tämä niiden tuottavuutta.

    Monacolaiset tutkijat ovat kartoittaneet, mitkä alueet

    kärsivät pahimmin happamuudesta. Niihin kuuluu Peruun rannikko ja Pohjois-Chile. Siellä, niin kuin Pohjois-Amerikan länsirannikolla, on ennen kaikkea kysymys kalojen syömistä

    planktontoukista, jotka kärsivät. Samoin on ostereitten ja simpukoitten kohdalla.

    Toisaalta on mahdollista,

    että leväplanktoniin määrät kasvavat, mikä parantaisi

    tuottavuutta.

    Tutkijat vertailevat nykytilannetta siihen, mikä tapahtui 56 miljoonaa vuotta sitten. Silloin lämpötila nopeasti kasvoi kuusi celsiusastetta.

    Monet yksisoluiset levä- ja alkueläinlajeista hävisivät.

    Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että pääsyynä oli happamuus eikä lämpötilan nousu.

    Mutta on myös todettava, etteivät kaikki lajit tuhoutuneet, monet säilyivät ja tulivat hävinneiden tilalle.

    Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että merten happamuus nyt nousee kymmenen kertaa niin nopeasti kuin 250 miljoonaa vuotta sitten.

    Kaikki eivät ole samaa

    mieltä, mutta on ilmeistä, että nykyisiin trendeihin kannattaa suhtautua vakavasti.

    U.B. LINDSTRÖM

    Kirjoittaja on kehitys- ja ympäristökysymyksiin erikoistunut professori.

    Avaa artikkelin PDF