Lohen D-vitamiinivähenee paistossa
Lohesta saatavan D-vitamiinin määrä riippuu kypsennystavasta. Emeritusprofessori Ilari Paakkarin mukaan lohi näyttää säilyttävän D-vitamiinipitoisuutensa, kun se valmistetaan uunissa tai mikroaaltouunissa.
Pannulla paistamisen jälkeen lohen D-vitamiinista häviää noin puolet, koska suuri osa lohen rasvasta leviää pannulle. Rasva saattaisi hyvin D-vitamiinipitoisena sopia mainiosti kastikkeen pohjaksi, Paakkari pohtii Duodecimin verkkosivulla.
Viljellyssä lohessa on D-vitamiinia vain noin neljännes verrattuna merestä pyydettyyn luonnontilaiseen loheen. Eron arvellaan johtuvan siitä, että luonnontilainen lohi saa suuremman osan ravinnostaan D3-vitamiinia muodostavasta eläinplanktonista. TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
