Janne Rauhansuu nousee Luomuliiton johtoon
Pöytyäläinen luomuviljelijä tunnetaan myös myssyfarmin isäntänä. Hän näkee luomun tulevaisuuden valoisana.
Luomuliiton puheenjohtajaksi valittu pöytyäläinen luomuviljelijä Janne Rauhansuu tunnetaan myös myssyistään. Kuva: Pasi LeinoLuomuliiton uudeksi puheenjohtajaksi on valittu pöytyäläinen luomuviljelijä Janne Rauhansuu. Valinta oli yksimielinen eikä Rauhansuulle tullut vastaehdokkaita etänä pidetyssä liiton syyskokouksessa tiistaina.
Edellinen puheenjohtaja Pauli Talvitie toimi kaksi kautta järjestön johdossa vuoden taukoa lukuun ottamatta. Muista hallituspaikoista äänestettiin.
"Kokous sujui yllättävänkin mallikkaasti, vaikka etänä oltiin. Väkeä oli mukana jopa enemmän kuin yleensä", Rauhansuu kertoo MT:lle keskiviikkona aamupäivällä samalla, kun hän siirsi syksyn viimeistä rapsierää kuivurista varastoon. "Puinti sujui viikonloppuna yllättävän hyvin."
Luomuliitto ja sen toiminta on tuttua Rauhansuulle, joka on ollut kuusi vuotta järjestön hallituksessa.
Rauhansuu näkee luomun tulevaisuuden valoisana. Luomulla on annettavaa ilmastokeskusteluun sekä vaatimuksiin kestävästä ja ympäristöystävällisestä ruuantuotannosta. Myös EU:n tuore päätös seuraavasta maatalouden tukikaudesta ja Green dealista antaa tukevan selkänojan luomun kasvulle.
Ilmastonmuutosta koskeva keskustelu tulee todennäköisesti kiihtymään koronatauon jälkeen, Rauhansuu arvelee. Merkkejä nähtiin EU-parlamentissa, missä vihreät olivat kaatamassa cap-ratkaisua, jota ei pidetty riittävän kunnianhimoisena.
Rauhansuu näkee liiton ja oman rooliinsa sillanrakentajana ilmastoväen ja toisaalta tuotantoa painottavan tuottajajärjestön ja alan teollisuuden välissä. "Edeltäjäni toimi sovittelevasti ja saa linjaa aion jatkaa."
Ympäristöasiat pitää nostaa korkealle, mutta niin, että ruuan tuotannon edellytyksistä pidetään huolta, Rauhansuu pohtii.
Hän pitää ilahduttavana, että liittoon on tullut yhteydenottoja nuorilta, jotka ovat halukkaita tekemään talkoita ideologisista syistä. Tämä tarjoaa tilaa ajatustenvaihdolle tulevien kuluttajien ja päättäjien kanssa.
Rauhansuu on ollut viljelijänä vuodesta 2008. Sitä ennen hän kiersi maailmalla parikymmentä vuotta. "Se antaa perspektiiviä tähänkin työhön."
Luomumarkkinat ovat globaaleja ja alan pitää tehdä töitä luomuviennin kasvattamisessa. "Luomulla on hyvät edellytykset Suomessa", Rauhansuu toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
