Mallasohran laatu ratkeaa pian
MÄNTSÄLÄ (MT)
Mallasohrakasvustot näyttävät Mäntsälässä Linnaisten kartanon pelloilla hyviltä, mutta kehitys on tavanomaisesta jäljessä kolme viikkoa.
”Kasvustot näyttävät siltä, miltä tavallisesti kahdeksas elokuuta. Vielä ei voi tietää miten korjuu onnistuu”, tilan isäntä Christian Stjernvall sanoi viime torstaina.
Silloin hän arvioi pääsevänsä tällä viikolla syysvehnien puintiin.
Viimeksi yhtä hankala vuosi on ollut 1987.
”Silloin puinnit venyivät pitkälle lokakuulle ja puitiin vihreää mössöä. Sato oli muutenkin huono. Nyt on mahdollisuus vielä hyvään satoon, mutta korjuu menee myöhäksi.”
Stjernvall oli torstaina huolissaan, kaataako lähipäiville ennustettu sade viljoja lakoon.
”Kuuluu tietysti asiaan, että tällaisiakin kesiä on välillä.”
”120 vuotta sitten tällainen kesä olisi tarkoittanut pahaa nälkävuotta.”
Puinnit ovat myöhässä kaikilla muillakin viljoilla koko maassa. Pohjoisessa Suomessa sadonkorjuuta on päästy vasta aloittelemaan.
Stjernvall viljelee yhdessä vaimonsa Annika Warras-Stjernvallin kanssa Sinebrychoffin tämän vuoden Jouluoluen mallasohrat.
Tai jos tarkkoja ollaan, on jo viljellyt vuosi sitten, sillä Jouluolutta valmistetaan parhaillaan Linnaisten kartanon viime syksyn sadosta.
Heidän tilansa valittiin Jouluoluen mallasohran toimittajaksi Viking Maltin auditoimista sopimusviljelytiloista. Tila-auditoinneilla varmistetaan tuoteturvallisuus, muun muassa viljan varastointiolot, ja edistetään hyviä viljelykäytäntöjä, joilla voidaan vähentää ympäristökuormitusta.
Koffin Jouluolutta valmistetaan lähes miljoona litraa. Siihen tarvitaan 35 hehtaarin ohrat.
Viking Maltin viljanhankintapäällikkö Sanna Kivelä toteaa, että tämän vuoden sadosta ei vielä tiedä, miten käy.
”Yleensä ennakkonäytteitä tulee paljon heinä–elokuun vaihteessa. Tänä vuonna on tullut tähän mennessä kaksi näytettä.”
Jyväkoko vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä, valkuainen on matalahko ja itävyyden ratkaisevat puintiolot.
Stjernvall kertoo, että tilan viljelykierrossa on mallasohran lisäksi härkäpapua, öljykasveja ja vehnää. Hyvä viljelykierto on kohottanut satotasoja.
”Ohra-lumi-ohra-viljelykierto ei anna hyviä satoja.”
Kasvivalinnoissa tilalla lähdetään siitä, että tuotannolle pitää olla luonnollinen kysyntä lähellä. Mallastamo ja myllyjä on lähellä. Viking Maltin kanssa tilan yhteistyö on jatkunut jo 60 vuotta.
Stjernvall on harmissaan, että viljatuotteiden viljan alkuperää ei moni kysele. Pilvi Varjonen Sinebrychoffin markkinoinnista kuitenkin sanoo, että markkinoinnin kannalta Jouluoluen jäljitettävyys tilalle asti on arvokas tieto.
”Kuluttajat haluavat tietää alkuperän.”
Tämä vuosi on kahdeksas, kun Jouluolut valmistetaan nimetyn tilan ohrasta.
Tuure Kiviranta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
