Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Lähettitilien väärinkäytösten kitkemisestä vastaa etupäässä ruokalähettiyritys – yrittäjien välisiin sopimuksiin ei liity työsuojeluvalvontaa

    Osa Woltin ja Foodoran ruokaläheteistä ajaa laittomia kuljetuksia toisten lähettien tileillä, jolloin palkkiot voivat jäädä olemattomiksi.
    Wolt on kertonut, että se on ottanut yhteyttä noin 500 lähettiinsä pistokokeena selvittääkseen Helsingin Sanomien uutisoimien väärinkäytösten laajuutta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA.
    Wolt on kertonut, että se on ottanut yhteyttä noin 500 lähettiinsä pistokokeena selvittääkseen Helsingin Sanomien uutisoimien väärinkäytösten laajuutta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA.  

    Viikonloppuna uutisoidut Woltin ja Foodoran lähettitilien väärinkäytökset tulivat yllätyksenä, kertoo ravintolakonserni Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

    Hänen mukaansa porsaanreikien kitkemisestä vastaa etupäässä Wolt.

    "Käymme aktiivisesti Woltin kanssa vuoropuhelua, että tällaiset porsaanreiät, väärinkäytökset ja mahdolliset rikokset estetään, se on meidän vastuu siinä”, Vikström sanoo.

    Toimitusjohtaja kertoo keskustelleensa Woltin johdon kanssa jo viikonloppuna.

    "Kävi kyllä hyvin selväksi, että tämä on heidän ykkösprioriteettinsa. He eivät kiistäneet, että tällaisia ongelmia on, eivätkä missään nimessä pakoile vastuuta. Mielestäni he ovat osoittaneet suhtautuvansa asiaan tarvittavalla vakavuudella ja ryhtyneet heti toimenpiteisiin."

    Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna, että osa Woltin ja Foodoran ruokaläheteistä ajaa laittomia kuljetuksia toisten lähettien tileillä, jolloin palkkiot voivat jäädä olemattomiksi.

    Wolt kommentoi asiaa sunnuntaina erillisessä blogitekstissä. Yritys kertoi ottaneensa viime päivinä yhteyttä noin 500 lähettiinsä pistokokeena selvittääkseen väärinkäytösten laajuutta. Lisäksi Wolt kertoi kokeilevansa keväällä ensimmäisissä Woltin toimintamaissa kasvojentunnistusta tilille kirjautumisen yhteydessä sekä tekevänsä yhteistyötä poliisin ja viranomaisten kanssa.

    Suomen suurimpiin ravintolayhtiöihin kuuluvan Nohon ravintoloista Woltia käyttävät ne, joiden konseptit soveltuvat ulkona syömiseen, Vikström kertoo.

    Sääntelyä ei juuri ole esimerkiksi siitä, millaisilla ehdoilla yrittäjä tilaa palveluita toiselta yrittäjältä.

    Yrittäjien välisiä sopimuksia ei koske työlainsäädäntö eikä siihen liity työsuojeluvalvontaa, kertoo hallitusneuvos Nico Steiner työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hänen mukaansa ruokalähettien osalta on ollut epäselvyyttä siinä, tehdäänkö työtä työsuhteessa vai kevytyrittäjänä.

    "Yritykset ovat katsoneet, että ruokalähettien osalta kysymys ei ole työsuhteesta vaan yrittäjätyöstä. Työsuhdetta koskee ihan erilainen valvonta ja sääntely, työsuojeluviranomaisen valvonta kohdistuu nimenomaan työsuhteiseen”, Steiner sanoo STT:lle ja lisää, ettei pysty arvioimaan esillä olleiden tapausten oikeudellista luonnetta.

    Yrittäjien välisiä oikeussuhteita on Steinerin mukaan selvästi niukemmin säännelty kuin työntekijän ja työnantajan välisiä. Sääntelyä ei juuri ole esimerkiksi siitä, millaisilla ehdoilla yrittäjä tilaa palveluita toiselta yrittäjältä. Ehdot eivät kuitenkaan saa olla kohtuuttomia, eikä toiminta saa olla laissa kiellettyä.

    "Muuten yrittäjien välinen toiminta on kuitenkin vapaampi kenttä”, Steiner sanoo.

    Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan yrittäjän ja työntekijän rajanveto selkeytyisi tuomioistuimen ratkaisulla.

    ”Tällä hetkellähän tästä on erilaisia tulkintoja myös viranomaisilla. Mielestämme lakimuutosta ei tarvita, vaan nykyinen laki antaa tarvittavat edellytykset arvioida sitä, onko kyseessä työntekijä vai yrittäjä”, Pentikäinen sanoo.

    Suomen Yrittäjät tutki Pentikäisen mukaan Woltin sopimukset pari vuotta sitten, kun ruokalähettiyritykselle annettiin muun muassa oikeudellista neuvontaa yhteistyön kautta.

    "Silloin päädyimme siihen, näiden sopimusten pohjalta, että Woltin lähetit ovat yrittäjiä. Foodoran sopimuksia emme ole arvioineet.”

    Työn tarjoaminen työluvattomalle ihmiselle on Pentikäisen mukaan vakava ongelma.

    "Siinä menettelee väärin sekä työn tarjoaja että tekijä, joka tekee työtä ilman työlupaa. Ilman työlupaa töitä tekevä ihminen on myös hyvin altis rikolliselle toiminnalle. Pimeän työn tuottaminen on väärin.”

    Woltin viestinnästä kerrottiin STT:lle sähköpostitse, etteivät he ehdi antamaan haastattelua maanantaina. Yrityksellä ei viestinnän mukaan ollut maanantaina uutta lisättävää sunnuntaina julkaistuun blogitekstiin.

    Blogitekstin mukaan Woltin tietoon on tullut muutamia väärinkäytöksiä kuukaudessa.

    Woltin mukaan väärinkäytösten taustalla on se, että lähetin työtä tekee pelkästään heidän kauttaan yli 5 000 ihmistä viikoittain, mutta halukkaita lähettejä on jonossa yli 10 000.

    Aikaisemmin viime viikolla Palvelualojen ammattiliitto PAM hyväksyi ammattiosastokseen ruokalähettien perustaman yhdistyksen, jonka tarkoitus on koota eri alustayritysten kuriirit ja lähetit yhteen ja parantaa heidän asemaansa taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti.

    PAM Couriers Finlandissa on mukana sekä Woltin että Foodoran lähettejä. Alalla ei ole työehtosopimusta, eivätkä yrittäjänä työtä tekevät voi liittyä työttömyyskassaan.