KOMMENTTI Kanaa kuumalla raudalla naamaan
En ollut kuullutkaan aikaisemmin englanninkielistä sanaa beaktrimming. Katsoin EUWEP:n tutkimuksesta, että se antaa 0,9 prosenttiyksikön kilpailuedun EU:hun tuotavalle kananmunalle.
Googlasin ja löysin videon. Siinä kanan naamaa painetaan kuumaan rautaan. Nokka menee mykkyrälle, eikä sillä enää nokita toista kanaa kuoliaaksi.
Video on Intiasta. Viime vuonna Intia nousi suurimmaksi kananmunaa EU:hun tuovaksi maaksi. Tuotanto on siellä halvempaa kuin EU:ssa.
Nokka typistetään myös USA:ssa ja monessa EU-maassa. EU:ssa se tehdään alle kymmenpäiväiselle kanalle yleensä infrapunalla.
Suomessa typistys on kiellettyä.
Tällaisia asioita eläinten hyvinvointi on. Mikä se kanan käsitys onnellisuudesta on, en tiedä. Mutta Suomessa sillä on nokka tallella ja lähes tuplasti tilaa amerikkalaissiskoon verrattuna.
Eron hinta on noin kahdeksan senttiä kilolta.
Vapaa kauppa on yritysten ja kuluttajan etu. Kanan nokka helposti unohtuu, kun keskustellaan ruuan hinnan vaikutuksesta kansantalouteen.
Samalla unohdetaan, että eläinten hyvinvointia on parannettu EU:ssa kuluttajan vaatimuksesta.
TTIP pakottaa pohtimaan, kenen etua ajetaan ja mistä näkökulmasta. Ruuan hinnan vai ruuan laadun, kuluttajan vai teollisuuden?
Jossain vaiheessa on pakko avata eri alojen yksityiskohtia, jotta voidaan miettiä, miten niitä yhtenäistetään.
Samalla paljastuu kiinnostavia yksityiskohtia, kuten kanan naaman polttaminen.
Lasken paljastumiset TTIP-neuvottelujen hyväksi puoleksi.
AIMO VAINIO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
