KASVIMAAN KERTOMUKSIA Palsternakkaa pöytään
Palsternakka kuuluu niihin juureksiin, joiden käytön soisi yleistyvän. Tätä vaaleaa hyvin säilyvää juuresta voi käyttää kaikkeen, mihin sen sukulaista porkkanaakin.
Herkkua ovat esimerkiksi öljytyt ja kevyesti suolatut palsternakkaviipaleet, jotka paistetaan pannulla tai uunissa. Jo yksi palsternakka antaa makean pyöreän vivahteen keitolle, kasvispihveille tai perunamuusille.
Palsternakka sisältää runsaasti kuitua ja kaliumia. Lääketieteen tutkijoita palsternakassa kiinnostaa sen kouristuksia lieventävä vaikutus. 1800-luvulla kasvilla lääkittiin hysteerisiä naisia.
Ennen perunan yleistymistä palsternakkaa viljeltiin Euroopassa jokseenkin paljon. Muistona palsternakan kulta-ajoista sitä tavataan villiintyneenä siellä täällä, myös eteläisessä Suomessa. Villiä muotoa voi löytää esimerkiksi teiden varsilta.
Aikaistenkin palsternakkalajikkeiden kasvukausi venyy helposti 130 vuorokauteen. Sen vuoksi maamme vähäinen palsternakan ammattiviljely on keskittynyt etelään.
Hyvin viihtyessään palsternakka työntää juurensa yli puolen metrin syvyyteen. Painoa suurimmille palsternakoille voi kertyä lähemmäs kilo.
Pakkasta palsternakka ei pelkää. Kylmyys vain parantaa kasvin makua, sillä pakkanen pilkkoo juuren sisältämiä hiilihydraatteja sokereiksi.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
