Nuorten kannattavuuskeinoina luomu ja suoramyynti
Juha Tenho myy limousine-nautojen ja lampaiden lihat suoraan kuluttajille. Aki Paavola Kuva: Viestilehtien arkistoKOKKOLA (MT)
Moni nuori tuottaja pyrkii parempaan kannattavuuteen luomun ja suoramyynnin avulla. Ainakin Maaseutunuorten syysparlamentin osanottajien joukossa oli monta luomuviljelijää ja suoramyyjää.
MTK:n johtokunnan nuorten edustajan Juha Tenhon tila Ulvilassa on suoramyynnin pioneereja. Emolehmien ja lampaiden lihaa tilalta on myyty kuluttajille jo 1980-luvun alusta lähtien.
Oma tilateurastamo rakennettiin vuonna 1995. Vuotta myöhemmin tila siirtyi luomuun.
”Asiakkaat halusivat tietää, mistä liha tulee ja miten eläimet on kasvatettu”, Tenho perustelee luomuun siirtymistä.
Kaikki liha menee suoraan asiakkaille. Rahtiteurastusta ei tehdä.
Asiakkaat ovat Karhukuntien alueelta, nykyisin yhä enemmän myös Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta.
”Lihatiskillä jokainen asiakas on yhtä tärkeä. Minimiosto on 20 gramman karitsankyljys, jonka vaaka punnitsee. Hinta on sama, ostitpa 100 grammaa tai 100 kiloa”, Tenho kuvailee.
Suoramyynnillä lihasta saa paremman katteen. Välikädet jäävät pois.
”Suoramyynti ei sovi kaikille, eikä ratkaise koko maatalouden kannattavuusongelmia”, Tenho korosti.
Tenhon tilan erikoisuuksia ovat nupot limousinet. Ensimmäiset siitoseläimet piti hakea Ruotsista.
Puolankalainen Susanna Karvonen myy ternimaitoa yksityiseen hoitokotiin. Hänen puolestaan lehmät saisivat lypsää pelkkää ternimaitoa.
Markkinat ovat vakaat, hoitokodista soitetaan säännöllisesti ja kysytään, milloin ternimaitoa taas saa.
Karvonen on yrittänyt viritellä myös tinkimaidon myyntiä.
Terveyssyistä tila on luopumassa lypsykarjasta. ”Fantastiset” kyytöt jäävät lemmikeiksi.
Karvonen aikoo ryhtyä lampuriksi. Puoliso hankkii muita töitä.
Maatilalla kasvaneesta Karvosesta ei pitänyt tulla viljelijää. Kiireinen postinkantajan työ kuitenkin opetti, mitä on oma vapaus ja oma tila. Lasten on hyvä kasvaa maalla.
Yli viidennes Puolangan kunnassa tarjottavasta ruuasta on lähiruokaa. Karvonen antaa tunnustusta kunnanhallituksen puheenjohtajalle, joka on samalla MTK-Pohjois-Suomen puheenjohtaja.
Oulun seudun suuri asukasmäärä voi tulevaisuudessa antaa nykyistä paremman toimeentulon muhoslaiselle Veli-Jaakko Keräselle. Lihan suoramyynti kiinnostaa häntäkin.
Tilalla on sekä lypsy- että lihakarjaa. Keränen miettii lypsykarjan vähentämistä ja lihakarjan lisäämistä. Keräsen tila on ollut luomutilana jo 15 vuotta.
Kasvukeskuksen läheisyydessä on myös vaaransa.Vuokrapelloille voidaan kaavoittaa asuinalueita milloin tahansa. Oulun keskustaan on tilalta matkaa alle 30 kilometriä.
Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Perttu Pyykkösen mielestä Suomessa ei ole yhtä hyviä mahdollisuuksia suoramyyntiin ja lähiruokaan kuin tiheämmin asutussa Keski-Euroopassa.
”Ennen EU-aikaa järjestelmä oli selkeä. Tuottaja tuotti, jalostaja jalosti, kauppa möi ja kuluttaja söi. Yhteiskunta esti tuonnin ja määräsi hinnat”, Pyykkönen kuvaili.
Tuontiuhasta huolimatta ruuan kotimaisuusaste on Pyykkösen mukaan Suomessa Euroopan parhaimpia. Maitotuotteiden vienti on paljon kannattavampaa kuin lihan vienti.
REIJO VESTERINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
