Monipuolisesti sillistä ja silakasta
Ruotsalainen kokki Fredrik Eriksson esittelee kerrassaan mainion valikoiman maukkaita silli- ja silakkareseptejään.
Täytyy sanoa, että sillinvalmistuksen ruotsalaiset tosiaan osaavat. Ja silakka on meille Itämeren rantojen asukkaille yhteinen asia.
Maustettujen sillien resepteissään ruotsalaiset usein lähtevät liikkeelle sokeri-etikkaliemeen säilötystä sillistä, jota sitten jalostetaan erilaisilla makuliemillä.
Eriksson antaa ohjeen sekä säilötyn sillin perusliemeen että hiukan makeampaan versioon. Liikkeelle voi lähteä joko voimakassuolaisesta tynnyrisillistä tai kevytsuolatusta sillistä. Jalostetuista maustesilleistä kirjan ohjeista pitää mainita tanskalainen currysilli, joka on heille välttämätön voileipäaines.
Suolasilli taipuu Erikssonin ohjeissa liotettuna myös lämpimiin ruokiin, joita hyvinkin kannattaa kokeilla.
Silakoille Eriksson antaa samantapaisen etikka-suolaliemen, jossa suomalaisetkin silakkansa graavaavat. Peruskäsittelyn jälkeen silakat voi vallan hyvin maustaa jollain Erikssonin suosittelemalla yhdistelmällä.
Peratuista silakoista syntyy kirjan ohjeilla paitsi paistettuja, myös esimerkiksi salaatin lisuketta.
Fredrik Erikssonin kirjasta kannattaa katsastaa vinkkejä, kun haluaa monipuolistaa sillin ja silakan käyttöä. Uudenvuoden pöytäänkin löytyy kelpo tarjottavaa.
MAIKKI KULMALA
Fredrik Eriksson: Silliä ja
silakkaa. Perinteiseen
tapaan ja uusin vivahtein. 128 sivua. Tammi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
