”Lasten pitää tietää, mistä ruoka tulee”
Toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen on tehnyt yhdessä kuvittaja Christel Rönnsin kanssa lapsille suunnatun kirjan Nakki lautasella.
Aiemmin Syötäväksi kasvatetut -kirjastaan Tieto-Finlandialla ja Kanava-palkinnolla palkittu Lappalainen kertoo jo silloisen kirjoitustyön aikana tienneensä, että myös lapsille pitää tehdä aiheesta oma kirja.
”Olen tehnyt paljon kouluvierailuja. On aina kiinnostavaa, miten lapset reagoivat, kun kerron eläinjuttuja ja näytän kuvia. Koulukirjoissa on tuotantoeläimistä todella niukasti. Tiedon tarve on valtava”, Lappalainen sanoo.
Kirja on hänen mukaansa tarkoitettu perheisiin keskustelujen pohjaksi.
”Kirja oli tärkeä tehdä, koska perheissä puhutaan yhä enemmän ruuan alkuperästä. Lapset kysyvät monimutkaisia kysymyksiä, eivätkä vanhemmatkaan osaa niihin välttämättä vastata.”
Kirjaa varten Lappalainen kävi vuosi sitten toukokuussa tutustumassa neljään suomalaistilaan yhdessä kuuden espoolaiskoululaisen kanssa.
”Kävimme sikalassa, kanalassa, maitotilalla ja broilerihallissa katsomassa miten eläimet elävät.”
”Lastenkirjoissa maatalous on yleensä järjestään menneillä vuosikymmenillä. Lasten pitää tietää, mistä ruoka oikeasti tulee”, Lappalainen sanoo.
Lampaita ja hevosia kirjassa ei esitellä.
”Johonkin piti rajata. Kirjassa on vain 48 sivua”, Lappalainen toteaa.
Koululaiset Louna ja Elina olivat hänen mukanaan tilavierailuilla.
”Aika paljon kaikkea uutta oppi”, he kertovat.
Kanalassa Elinan yllätti haju, mutta navetassa ei niinkään.
Kirjailija pitää tärkeänä, että lapset olivat mukana tutustumassa tiloilla.
”Lapset näkevät asiat eri tavalla kuin aikuinen ja sen vuoksi asiat pitää myös selittää heille eri tavalla”, Lappalainen pohtii.
Lappalainen sanoo, että ruuan alkuperästä keskusteleminen voi monissa perheissä olla vaikea aihe.
”Hunajamarinoidut broilerisuikaleet eivät kasva puussa. Tuotantoeläimet eivät ole lemmikkejä. Mutta monien lasten käsitys maataloudesta tuntuu perustuvan lähinnä satukirjoihin ja vierailuihin perheen kanssa kotieläinpihalla.”
Vaikeinta Lappalaisen mukaan oli kirjaa tehdessä löytää tasapaino sille, miten asiat lapsille esitetään.
”Kirjan tehtävänä ei ole moralisoida eikä tuomita kenenkään kulutusvalintoja. Keskustelut käydään perheissä.”
”Esitämme eläimet arvokkaina olentoina, joiden hyvinvoinnista meillä on vastuu”, Lappalainen korostaa.
”Meille tekijöille suurin asia on se, jos lapset tämän kirjan kautta oivaltavat, että lautasella oleva nakki on joskus ollut pala eläintä, jolla on ollut hyvä tai huono elämä. Ja että sillä on väliä”, Lappalainen toteaa.
Maikki Kulmala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
