Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tuttuja ja uusia makuja joulupöytään

    Jouluaterian tuttuja aineksia voi maustaa ja tehdä hiukan uudella tavalla.

    Kuitenkin jokin suvun perinneruoka kannattaa säilyttää aitona ja alkuperäisenä. Minulla se on imelletty perunalaatikko, joka pysyy joulupöydässä vuodesta toiseen samanlaisena.

    Jouluun on aikaa reilu viikko, joten jouluaterian suunnittelu ja valmistelu kannattaa aloittaa viimeistään nyt.

    10 annosta

    3 dl lihalientä (paistolientä ja vettä)

    2 rkl marjahyytelöä, esimerkiksi mustaherukka, puolukka tai

    karpalo

    1 maustemitta kanelia

    1 tl sitruunamehua

    1 tl soijakastiketta

    1 rkl sinappia

    1 dl ruokakermaa

    1 1/2 rkl tummaa suuruste-

    jauhetta

    (suolaa)

    Siivilöi paistoliemi ja jatka vedellä, jotta saat kolme desilitraa lihalientä. Lisää kaikki ainekset liemen joukkoon ja sekoita hyvin. Kuumenna ja anna kiehua pari minuuttia. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

    noin 15 annosta

    noin 2 kg jauhoisia perunoita

    vettä

    4 rkl vehnäjauhoja

    50 g voita

    8 dl täysmaitoa

    2 tl suolaa

    (2 rkl siirappia)

    Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo hyvin tai jauha myllyllä hienoksi. Ripottele pinnalle vehnäjauhot ja sekoita. Anna survoksen imeltyä esimerkiksi vesihauteessa tai uunissa (noin 50 asteessa) kannen alla 4–5 tuntia.

    Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi sulatettuna, maito ja suola. Mausta siirapilla, jos sose ei ole mielestäsi tarpeeksi makeaa. Kaada seos kahteen voideltuun noin 1 1/2 litran vetoiseen uunivuokaan. Älä kaada vuokaa aivan täyteen, sillä ruoka kiehuu helposti yli. Paista 150 asteessa 2–3 tuntia.

    Jos pakastat laatikon, tee se ennen kypsennystä. Anna sulaa ja kypsennä.

    6–8 annosta

    1 kg bataattia

    4 dl vettä

    1 tl suolaa

    1 dl auringonkukan siemeniä

    1 prk (2,5 dl) kolmen juuston

    ruokakermaa

    2 rkl korppujauhoja

    2 munaa

    2 rkl ruokosokerisiirappia

    ripaus valkopippuria

    1/2 tl kanelia

    Pinnalle

    korppujauhoja

    Kuori bataatit. Keitä paloiteltuna suolalla maustetussa vedessä kypsiksi kannen alla. Ota keitinliemi talteen ja soseuta bataatit. Lisää keitinlientä noin desilitra, jotta saat tasaisen soseen. Hienonna auringonkukan siemenet monitoimikoneella. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 175 asteessa noin tunti.

    Vinkki: Kypsennä bataatin keitinliemessä desilitra riisiä, rikottuja ohrasuurimoita tai rouhittua spelttiä. Lisää kasvissoseen joukkoon ja ohenna seosta tarvittaessa maidolla.

    8–10 annosta

    400 g lohifileetä

    2 1/2 rkl karkeaa merisuolaa

    1 rkl sokeria

    3–5 tuoretta tillin vartta

    Marinadi

    2 rkl tuoretta inkivääriraastetta

    4 rkl soijakastiketta

    2 rkl sitruunan- tai limetin

    mehua

    Koristeeksi

    tuoretta inkivääriä

    Huuhdo lohi. Poista tarvittaessa ruodot ja evät.

    Sekoita suola ja sokeri. Ripota seos kalan pinnalle. Lisää tilli varsineen kalan päälle.

    Kääri leivin- tai voipaperiin. Pistä paketti vielä muovipussiin. Laita kevyt paino kalan päälle. Anna maustua jääkaapissa pari vuorokautta.

    Pyyhi kalan pinta. Leikkaa ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.

    Sekoita inkivääriraaste soijakastikkeen sitruunamehun kanssa. Kaada marinadi kalaviipaleille noin pari tuntia ennen tarjoamista. Leikkaa tuoreesta inkivääristä ohuita viipaleita ja ota pienellä tähtimuotilla koristeita tai leikkaa hyvin ohuiksi suikaleiksi.

    Vinkki: Voit sekoittaa marinadin valmiiksi pikkurasiaan samanaikaisesti, kun laitat lohen graavautumaan. Kaada se lohiviipaleille vasta pari tuntia ennen tarjoilua.

    6–8 annosta

    400 g siikafileetä

    1 limetti

    1 rkl hienoa merisuolaa

    1 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia

    1/2 dl hienonnettua tilliä

    Koristeeksi

    tilliä

    Purista limetistä mehu ja sekoita joukkoon suola ja hunaja. Levitä seos siikafileen päälle ja ripottele pinnalle tilliä. Anna maustua yön yli. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi.

    Kierrä rullille tarjoiluvadille. Koristele tillillä.

    Joulusilli

    8–10 annosta

    400 g kevytsuolattua sillifileetä

    1/2 (noin 100 g) purjoa

    Liemi

    1 1/2 dl vaaleaa glögijuomaa

    2 rkl väkiviinaetikkaa

    2 rkl sitruunamehua

    2 rkl sokeria

    2 tl rosepippureita

    4–5 tähtianista

    Kuumenna liemen ainekset ja jäähdytä. Huuhtele sillifilee kylmällä vedellä ja valuta. Viipaloi silli ja leikkaa purjo renkaiksi. Lado silliviipaleita ja purjorenkaita kerroksittain lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna maustua jääkaapissa pari päivää. Käännä purkki välillä ylösalaisin, jotta liemi sekoittuu tasaisesti.

    8–10 annosta

    500 g pikkumuikkuja

    1 dl ruisjauhoja

    1 tl hienoa merisuolaa

    1/2 tl valkopippuria

    voita paistamiseen

    Marinadi

    1 dl vettä

    1 dl säilykepunajuurilientä

    2 rkl sokeria

    1 rkl suolaa

    2 laakerinlehteä

    1/2 rkl katajanmarjoja

    2 tl kokonaisia valkopippureita

    Päälle

    1 punasipuli

    1 pieni etikkapunajuuri

    Poista muikuista pää ja vedä sisälmykset samalla pois. Pienimpiin kaloihin voi jättää pään, poista kuitenkin kidukset ja sisälmykset. Huuhdo ja valuta muikut hyvin.

    Sekoita muovipussissa tai lautasella suola ja ruisjauhot. Pyörittele muikut jauhoissa. Sulata voi pannulla ja paista kalat kypsiksi molemmin puolin. Anna muikkujen jäähtyä. Laita kalat lakeaan astiaan.

    Kiehauta liemen ainekset. Kaada jäähtyneenä kalojen päälle. Lisää punasipuli ohuina renkaina sekä punajuuri karkeana raasteena kalojen päälle. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.

    10 annosta

    2 dl vettä

    2 dl puuroriisiä

    1 l täysmaitoa

    1 prk (2,5 dl) maustettua ruokasekoitetetta 5% kookos&lime

    2 rkl vaaleaa siirappia tai ruokosokerisiirappia

    1/2 rkl suolaa

    1/2 tl kanelia

    Koristeeksi

    tähtianiksia

    Tarjoiluun

    valmista luumu-rusinakeittoa tai vadelmakeittoa

    Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää riisi. Jatka keittämistä kunnes riisi on imenyt kaiken veden. Lisää joukkoon maito ja kuumenna sekoitellen. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia koko ajan sekoittaen, jotta puuro ei pala pohjaan. Lisää muut ainekset ja kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Peitä kattila kannella ja nosta levyn viereen. Anna hautua kypsäksi lieden lämmössä, noin 45 minuuttia. Sekoita ja kuumenna vielä.

    Puuro saa jäädä hieman löysäksi, sillä jäähtyessään se vielä hieman vetäytyy. Laita tarjoilukulhoon ja nosta kylmään jäähtymään. Tee valmiiksi yksi tai kaksi päivää ennen tarjoilua. Koristele tähtianiksilla.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF