Hesburgerpomo selittää työsopimuksiaan Turkulaisessa
Heikki Salmelan mielestä pienet viikkotuntisopimukset liittyvät ravintoalan ominaispiirteisiin.
Salmelan mukaan osa työntekijöistä tekee osa-aikatyötä vapaaehtoisesti perhesyistä ja tulorajoista johtuen. Kuva: Venla TirkkonenHeikki Salmela vastaa PAM:in valtuuston jäsenen Anne Nymanin kritiikkiin Turkulaisessa. Nyman arvosteli Salmelaa ristiriitaisista vaatimuksista: samalla kun hän vaatii työviikon tuntien määrän nostamista 45 tuntiin, hän tarjoaa omille työntekijöilleen jopa vain neljän viikkotyötunnin sopimuksia. Salmelan mielestä osa-aikatyö liittyy ravintola-alan ominaispiirteisiin.
"Olen varma, että PAM:in hallituksen jäsenenä tunnette myös ravintola-alan toimintaympäristön. Ravintola-alalle hyvin tyypillisesti työvoimatarpeet ovat päällekkäisiä, eikä sen huomioiminen ole ristiriidassa työaikalain ja työehtosopimuksen lisätyöntarjoamisvelvoitteen kanssa", Salmela kirjoittaa.
"Myynti ja asiakasmäärät painottuvat tiettyihin päiviin ja vuorokaudenaikoihin, ja muina aikoina työvoiman tarve on selvästi vähäisempi. Alalla viitataan usein niin sanottuun käsiparisääntöön. Ravintolassa on oltava myyntiä ja asiakasmäärää vastaava määrä käsipareja."
Salmelan mielestä käsiparisääntö selittää osa-aikatyötä: jos esimerkiksi perjantai-iltana työvuorossa oleva työntekijä haluaa lisätä tuntejaan, voidaan silti joutua palkkaamaan toinen osa-aikatyöntekijä koska käsiparien tarve on nimenomaan perjantai-iltana.
Salmela kuvailee osa-aikatyön mahdollisuuden lisäävän joustavuutta.
"Siinä missä kaikilla aloilla osa-aikatyö ei ole edes mahdollista, ravintola-alalla osa työntekijöistä tekee osa-aikatyötä omasta tahdostaan esimerkiksi perhesyistä. Opiskelijoiden tapauksessa tuntien lisäämisen esteeksi muodostuvat usein myös opintotuen tulorajat."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
