Näin onnistut joulupuuron keitossa
Ellei omista haudekattilaa, maitopohjaisen puuron keittämiseen liittyy aina oma jännityksensä. Tarttuuko puuro kattilan pohjaan?Joulupöydän parhaat maut ovat yksinkertaisia – puuroa, keitettyjä perunoita, juureksia, kinkkua, kalaa, jälkiruokaa unohtamatta.
Joulupuuron hämmentäjältä vaaditaan kärsivällisyyttä. Jos puuro tarttuu kattilan pohjaan, pahimmillaan koko puuro maistuu pistävän palaneelta. Ainoa takuuvarma keino on ollut seisoa kauha kädessä ja hämmentää puuroa huolella lähes koko hauduttamisen ajan.
Kauppoihin on tullut sopivasti ennen joulua puuron keittoa helpottava pohjaanpalamaton Kiehu-maitojuoma. Pohjaan palava heraproteiini on poistettu maidosta suodattamalla. Riittää, kun kuumennat maltillisesti ja sekoitat puurokattilaa muutaman kerran hauduttamisen aikana.
Mikäli olet tottunut kypsentämään puuron uunissa, varaa hiukan pidempi paistoaika kuin tavallisella maidolla.
Kiehu-maitojuoma ei ole laktoositonta, joten yhdenkin ruokailijan laktoosi-intoleranssin takia kannattaa valmistaa täysin laktoositon puuro.
Sujauta lopuksi valmiiseen puuroon kuorittu manteli.
Helppo riisipuuro
5 annosta
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l pohjaanpalamatonta maitojuomaa
n. 1/2 tl suolaa
1 kuorittu manteli
Tarjoiluun
sokeria, kanelia
mehukeittoa, sekahedelmäsoppaa
Kiehauta vesi ja riisi kattilassa. Anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maitojuoma, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua hiljalleen noin 45 minuuttia. Sekoita muutaman kerran kypsymisen aikana.
Kun puuro alkaa saostua, voit peittää kattilan kannella ja kääntää virran pois levystä. Mausta suolalla ja lisää joukkoon manteli. Tarjoa mehukeiton tai sekahedelmäsopan kanssa.
Ohrasuurimopuuro
10 annosta
2 l pohjaanpalamatonta maitojuomaa
2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
1 tl suolaa
Liota suurimoita yön yli kylmässä vedessä. Kaada vesi pois ja lisää maitojuoma. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen noin 4 tuntia.
Laktoositon riisipuuro
4–5 annosta
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l laktoositonta täysmaitojuomaa
n. 1/2 tl suolaa
Kiehauta vesi paksupohjaisessa teräskattilassa tai pinnoitetussa kattilassa. Lisää riisit. Anna kiehua noin 5 minuuttia eli kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
Lisää maitojuoma. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia koko ajan sekoittaen, jotta puuro ei pala pohjaan. Peitä kattila kannella ja nosta levyn viereen. Anna hautua kypsäksi lieden lämmössä, noin 45 minuuttia.
Lisää suola, sekoita ja kuumenna ennen tarjoilua.
Vinkki: Jos sinulla on haudekattila, niin keitä puuro siinä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

