Suomalaista ruokaaNew Yorkin MoMassa
New Yorkin maailmankuulussa modernin taiteen museossa MoMassa maistellaan lokakuussa suomalaista kouluruokaa.
Back to School: Taste of Finland -lounastapahtuma on osa MoMan Century of the Child: Growing by Design 1900–2000 -näyttelyä. Koululounaan suunnitellusta ja toteutuksesta vastaa suomalainen huippukokki Petteri Luoto.
Koululounaalla tarjoillaan muun muassa lohikeittoa tilikurkkujen kera ja lisukkeena ruisleipää. Jälkiruokana nautitaan muun muassa perinteistä vispipuuroa maidolla.
Lounastapahtumassa kerrotaan laajemmin kouluruuasta ja myös kokki Petteri Luoto liittyy mukaan keskusteluun aterian lopuksi.
Koululounasidea syntyi MoMan kuraattorien Juliet Kinchinin ja Aidan O’Connorin aloitteesta. Kuraattorit olivat kiinnostuneita esittelemään lapsen kasvuympäristöä lelujen ja kirjojen lisäksi myös ravinnon kannalta.
Suomen hyvä maine peruskoulutuksessa sekä se, että Suomi oli ensimmäinen maa, jossa on tarjoiltu säännöllinen lakisääteinen lämmin ateria koulussa vuodesta 1948 lähtien, innoittivat kuraattoreita valitsemaan juuri Suomen yhteistyökumppanikseen.
Kouluruoka on Yhdysvalloissa erittäin ajankohtainen aihe lasten lisääntyneen ylipainoisuuden vuoksi. New Yorkissa pienennettiin juuri lasten koululounaan kalorimääriä ja se on herättänyt runsaasti keskustelua mediassa. Käytännössä New Yorkin muita osavaltioita alemmat kalorimäärät vastaavat kuitenkin melko lailla Suomen käytössä olevia linjauksia.
Suomalainen kouluruokatapahtuma on osa isompaa trendiä, sillä pohjoismainen ruoka on tällä hetkellä erittäin kovassa nousussa Yhdysvalloissa.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
