Suoramyynti pelastipikkutilan hintakuopalta
Sihteerin ammatti sai jäädä, kun Sylvie Foucon palasi sukutilalle kasvattamaan lihakarjaa. Kaverina laitumella on aasi nimeltä Trésor (sydänkäpynen). Tarja Halla Kuva: Viestilehtien arkistoMONTCHAMP, RANSKA (MT)
Maatilojen koko kasvaa Ranskassa, mutta pienikin tila voi pärjätä.
Maanviljelijä Sylvie Faucon on erikoistunut lihakarjan kasvattamiseen. Hän aloitti suoramyynnin reilu vuosikymmen sitten, kun naudanlihan hinta oli poikkeuksellisen huono.
Myyntikanavia löytyi aluksi ystävien kautta. Faucon kävi toripäivillä, jakoi esitteitä ja järjesti grilli-iltoja.
Nykyään ei asiakkaita tarvitse juuri haalia.
Sonnivasikoiden teurastuksia seuraavat myyntipäivät ovat vakioasiakkaiden tiedossa.
Asiakkaat tulevat etupäässä lähiseudulta, osa Pariisista asti. ”Tärkein myyntivaltti on lihan laatu”, Faucon sanoo.
Faucon arvostaa monien asiakkaidensa tavoin terveellistä ruokaa, joka on tuotettu vastuullisesti.
Karjan ruokinta on pitkälle luomua, mutta Faucon pitää luomutuottajaksi hakeutumista liian monimutkaisena.
Byrokratia tuntuu kiusaavan muitakin viljelijöitä. Ranskan osuus EU:n luomutuotannosta on huomattavasti pienempi kuin sen osuus EU:n koko maataloustuotannon arvosta.
Aito lähiruoka vetää puoleensa asiakkaita jopa luomua enemmän. Tämä näkyy esimerkiksi ruokapiireissä ja suurkeittiöissä.
Lihan kotimainen tai paikallinen alkuperä on niin tärkeä, että se merkitään nykyään koulujen ruokalistoihin.
Faucon hoitaa lihakarjaa etupäässä yksin idyllisellä sukutilalla Montchampin kylässä. Puoliso on opettaja, joka ehtii aika ajoin avuksi.
Laidunkausi on pitkä, huhti–toukokuulta aina marras–joulukuulle asti. Katoksen alle eläimet tuodaan ei niinkään kylmyyden vaan märkyyden takia.
Tilan myymälässä oli alkuun tarjolla vain tuoretta lihaa. Sittemmin Faucon kehitteli lihasta myös valmisruokia, jotka myydään 130–750 gramman lasipurkeissa.
Lihapatojen mausteet ja lisukkeet, kuten omena, omenaviini, siideri ja juustot, ovat Normandialle tyypillisiä.
Tarjolla on myös terriinejä, hilloja ja säilykkeitä, joiden raaka-aineet ovat peräisin omalta tilalta.
”Omenaviini ja siideri sopivat ruuanlaittoon erinomaisen hyvin.”
Tähän asti Faucon on valmistanut ruuat kylän maatalouskoulun keittiössä. Hän toivoo, että pystyisi lähitulevaisuudessa palkkaamaan edes yhden työntekijän.
Uusin aluevaltaus on maatilalle avattu pikku ravintola, jonka toiminta on vasta alullaan.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
