ETL: Ruokavienti mahdollista tuplata lähivuosina
Polarica Oy on Pohjoismaiden suurin metsämarjoja myyvä yritys. Sillä on toimipisteitä Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Puolassa. Pekka Fali Kuva: Viestilehtien arkistoElintarviketeollisuus (ETL) uskoo ruokaviennin mahdollisuuksiin. Liitto esittää Suomeen kansallista elintarvikevientiohjelmaa, jonka tavoitteena on viennin kaksinkertaistaminen viiden vuoden aikana.
Suomeen tuodaan ruokaa ja juomia lähes kolme kertaa enemmän kuin mitä sitä maasta viedään. Elintarvikeviennin arvo tammi–syyskuussa oli ulkomaankauppatilastojen mukaan 1 214 miljoonaa euroa ja tuonnin arvo 3 365 miljoonaa euroa. Vienti kasvoi alkuvuonna puoli prosenttia, kun tuonnissa kasvu oli 5,2 prosenttia.
Elintarvikkeiden kauppataseen vaje on paisunut vuositasolla jo lähes kolmeen miljardiin euroon. Vaje kasvaa 150–200 miljoonaa euroa vuosittain.
”Viennin kasvattamiseen on hyvät lähtökohdat, koska Suomessa on paljon erinomaisia, erilaistettuja elintarvikkeita, joille on kysyntää myös ulkomailla”, ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa.
”Kiinnostus vientiä kohtaan on kasvanut voimakkaasti erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten keskuudessa, koska yritysten kasvu kotimarkkinoilla on vaikeaa. Meidän on mahdollista lisätä merkittävästi vientituotteiden valikoimaa ja vientiyritysten lukumäärää.”
Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa:n tutkimuksista käy ilmi, että suomalaiset syövät Euroopan puhtainta ruokaa.
Juutisen mukaan erinomainen hygienia, tuoteturvallisuus, tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtiminen ja edistynyt teknologia takaavat sen, että Suomella on kaikki eväät tulla maailmalla tunnetuksi puhtaan, terveellisen ja eettisesti tuotetun ruoan edelläkävijänä.
”Paremman tasapainon saavuttaminen elintarviketuonnin ja -viennin välille on välttämätöntä myös kansantaloudellisista syistä. Tuonnin määrään voi myös jokainen kuluttaja vaikuttaa omilla ostopäätöksillään, kun muistaa suosia kotimaassa valmistettuja tuotteita ruoka- ja juomaostoksia tehdessään.”
Elintarvikeviennin kehittämisestä keskusteltiin Helsingissä viime viikolla. Paikalla oli elintarviketeollisuuden lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, ulkoasiainministeriö, valtioneuvoston kanslia sekä useita ruokaketjun järjestöjä.
Osallistujat tukivat Elintarviketeollisuusliiton aloitetta viennin kehittämiseksi. Ohjelmassa elintarvikevienti pyritään liittämään osaksi Team Finlandin strategiaa vuonna 2015.
Elintarvikevientiohjelman laadinta on tarkoitus aloittaa ensi vuoden alussa.
TIINA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
