Raakamaito voi olla haitallista terveellekin
Yersiniabakteeri kykenee raakamaidossa lisääntymään jääkaappilämpötilassa jo parissa päivässä niin, että se sairastuttaa terveen ihmisen.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee edelleen, että raakamaito käytetään mahdollisimman nopeasti ja vain kuumennettavien ruokien valmistamiseen.
Raakamaito on aina riskituote, koska bakteereita ei tuhota siitä pastöroimalla.
Kuumentamaton raakamaito on erityisen vaarallista lapsille, vanhuksille, raskaana oleville ja henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä perussairaus, Evira painottaa.
Evira selvitti yersiniamääriä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.
Laitokset halusivat tietää, kuinka suuria bakteeriannoksia viime keväänä Itä-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla raakamaidosta sairastuneet ihmiset saivat. Toistaiseksi Suomen laajimmassa raaakamaitoepidemiassa sairastui 55 henkilöä.
Maija Ala-Siurua
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
