PÄIVÄN KYSYMYS Kuinka sujuu silakan perkaus?
Silakanperkauskisan voitti lauantaina Naantalin Velkuassa järjestetyssä silakkatapahtumassa Janne Antila, Velkuan kalastajaseuran puheenjohtaja.
Kuinka nykypäivän kansalaisilta sujuu silakan perkaus, Janne Antila?
Sanoisin, että se on ikäpolvikysymys. Vanhemmilta se onnistuu hyvin, meiltä nuoremmilta sukupolvilta vähän huonommin.
Kannattaako taito opetella?
Kyllä kannattaa. Ainakin itse olen vanhojen arvojen ja kädentaitojen kannalla. Saahan sitä silakkaa toki fileenä kaupasta, mutta se ei ole yhtä laadukasta ja tuoretta. Pidän arvossa niitä, jotka itse saavat tuoreen silakan pannukuntoon.
Miten oma taitosi on kehittynyt?
Tekniikkaa tuli harjoiteltua perjantai-iltana, kun perkasimme talkoilla sata kiloa silakkaa. Kalastajaseura myi tapahtumassa ensimmäistä kertaa paistettuja silakoita.
Ratkaiseeko tekniikka?
Kyllä perkaus on tekniikkalaji. Kun katsoo niitä, jotka tämän osaavat, siinä ei paljon sekunteja kulu, kun kala on valmis pannulle. Nykypolvella voi olla vähän kynnystä työn sottaisuuden takia varsinkin kaupunkikeittiössä, jossa kaikki on valkoista, hienoa ja kiillotettua.
Miksi vain pieni osa pyydetystä silakasta syödään?
Meillä olisi huomattavasti parantamisen varaa silakan käytössä ruuaksi. Sitä menee paljon rehuksi ja kalajauhoksi. Hyvä puoli on se, että kalaa ja samalla ravinteita otetaan pois merestä.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
