Veljeksistä toinen on aina paikalla
Jouni (vas.) ja Jari Vähätalon aamut kuluvat munien poiminnassa. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoLIETO (MT)
Jouni ja Jari Vähätalolta kuluu aamuisin kanalassa munien keruuseen kahdesta kolmeen tuntia. Siivouspäivinä, joita on kaksi kertaa viikossa, aikaa kuluu tunti tai pari enemmän.
”Ja jos on ongelmia, voi mennä kaksinkertainen aika”, huomauttaa Jari Vähätalo.
Ensimmäiseksi tarkastetaan, että kanat ovat terveitä. Rikkinäiset munat kerätään pois hihnoilta ennen kuin kuljetin laitetaan päälle.
Sen jälkeen veljekset seisovat kuljettimen vieressä ja poimivat likaiset, rikkinäiset ja liian suuret tai pienet munat pois niiden joukosta, jotka kone vie kennoihin.
Kuluttajille toimitettavia munia ei saa käsitellä. Sen sijaan teollisuuden munamassoihin käytettävät munat voidaan pestä ennen pakkaamoon lähettämistä.
Vähätalolla pakkauskone laittaa munat kennoihin ja toinen, pinkkari, pinoaa kennot kuuteen pinkkaan. Ne siirretään kennonosturilla lavoille.
Siivouspäivinä harjataan lattiat, ajetaan lannat pois kanalasta ja siivotaan paikkoja muutenkin.
Munakunnan auto hakee munalavat kerran viikossa.
Veljekset saavat 26 päivää lomaa vuodessa. Toinen heistä on aina paikalla, sillä tilaa ei voi jättää valvomatta.
Sähkökatko ja ilmastoinnin pysähtyminen saisi helteellä kanat hengiltä nopeasti. Varavoima on saatava heti toimimaan.
Kun toinen on lomalla, toinen hoitaa lannan- ja viljanajon ja on vastuussa tilan muista töistä. Lomittaja poimii munat.
Kahden perheen yhteisyritys mahdollistaa sen, että perhe kerrallaan voi lomailla ja lähteä pois tilalta.
Kanaerä vaihdetaan 14–15 kuukauden välein. Silloin tuotannossa on pari viikkoa taukoa, kun kanala pestään ja desinfioidaan. Tuotantotauolla tehdään myös tarpeen mukaan huoltotöitä.
”Näihin töihin täytyy laskea myös peltotyöt ja paperihommat”, sanoo Jari Vähätalo. Kanat syövät tilan omaa viljaa.
Munien ja kuolleiden kanojen määrä sekä veden ja rehun kulutus on merkittävä ylös joka päivä. Lisäksi kuntaan tehdään vuosiraportti esimerkiksi lannan ja eläinten määrästä.
Jokaisesta kanaerästä otetaan keskimäärin neljä salmonellanäytettä.
Kanala remontoitiin vuonna 2010. Nyt kanat elävät virikehäkeissä.
”Olihan se hirveä investointi, mutta kyllä se on hyvä kanoille. Ne munivat pesään ja istuvat orrella”, Jouni Vähätalo sanoo.
”Kaikilla tuottajilla on nyt kovat investoinnit alla”, Jari Vähätalo muistuttaa, kun puhutaan tuotannon kannattavuudesta.
HANNA SALONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
