Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tuottajien omistama pienteurastamo ja lihatukkuri yhdistyivät: "Fuusio oli luonnollista kehitystä, niin paljon teimme yhteistyötä"

    Runsaan kahdenkymmenen tuottajan omistama teurastamo Tajma Oy ja Pietarsaaren Lihatukku yhdistyivät viime kesänä. Fuusio tuntuu hyvältä ratkaisulta yhä.
    ”Suomen kaikki pienteurastamot toimivat siinä pienessä siivussa, joka Atrialta, HK:lta ja Snellmanilta jää”, Daniel Mannström ja Magnus Söderlund sanovat.
    ”Suomen kaikki pienteurastamot toimivat siinä pienessä siivussa, joka Atrialta, HK:lta ja Snellmanilta jää”, Daniel Mannström ja Magnus Söderlund sanovat. Kuva: Johannes Tervo

    Tajma Oy:n toimitusjohtaja Magnus Söderlund sekä yrityksen osto- ja myyntivastaava Daniel Mannström sanovat, että kahden yrityksen yhdistyminen oli hyvä liike.

    "Homma toimii", Söderlund ja Mannström vakuuttavat kuin yhdestä suusta.

    Mannströmin vuonna 2015 perustama Pietarsaaren Lihatukku tuli osaksi Tajmaa viime heinäkuussa.

    "Fuusio oli luonnollista kehitystä. Yrityksillä oli niin paljon yhteistyötä, sillä Pietarsaaren Lihatukku osti Tajmalta teurastuksen ja leikkuun", hän kertoo.

    Pedersören ja Pietarsaaren alueelle on muodostunut elintarvikealan keskittymä, Magnus Söderlund kertoo.
    Pedersören ja Pietarsaaren alueelle on muodostunut elintarvikealan keskittymä, Magnus Söderlund kertoo. Kuva: Johannes Tervo

    23 tuottajan omistama Tajma oli viime kesään asti melko perinteinen pienteurastamo.

    Pietarsaaren Lihatukku -fuusion jälkeen Tajma laajeni lihan ostoon ja myyntiin. Jos asiakas haluaa, Tajma huolehtii lihan myynnistä tukkureille.

    Söderlund uskoo, että asiakkaat arvostavat helppoutta.

    "Nyt kaikki järjestyy yhdestä osoitteesta."

    Kenelle kaikille Tajma myy lihaa? "Se on liikesalaisuus", Mannström sanoo.

    ”Sen voin kertoa, että isojenkin kauppaketjujen liikkeissä on Tajman myymää lihaa.”

    Karitsan ruhoja kylmävarastossa.
    Karitsan ruhoja kylmävarastossa. Kuva: Johannes Tervo

    Tajman kotipaikka on Pedersöre ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Pohjanmaa on yrityksen kotikenttää, mutta reviiri ulottuu kauas suomenkieliseen Suomeenkin.

    "Noin 200 kilometriä Pedersörestä etelään ja pohjoiseen ja pitkälle Sisä-Suomeen”, Söderlund paaluttaa aluetta.

    ”Asiakkaita on Jyväskylän tienoolle asti.”

    Pedersören iso valtti on osaava työvoima, hän sanoo.

    "Ammattitaitoisia ihmisiä riittää. Pedersören ja Pietarsaaren alueesta on muodostunut melkoinen elintarvikealan klusteri. Osaajia on tarjolla huippusesonkeihin."

    Tajman toimitilat ovat noin 450-neliömetriset. Laajentaminen tulee ajankohtaiseksi ensi vuonna.
    Tajman toimitilat ovat noin 450-neliömetriset. Laajentaminen tulee ajankohtaiseksi ensi vuonna. Kuva: Johannes Tervo

    Skogsjö Gårdin yrittäjä Tommy Nyholm Uudestakaarlepyystä on Tajma Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

    Munsalassa luomusikoja kasvattava Nyholm on johtanut osakeyhtiön hallitusta Tajman koko toiminnan ajan.

    "Osakeyhtiö on ollut hyvä yritysmuoto meille. Oy on toiminut sekä omistajien että rahoittajien näkökulmasta.”

    Perustajaosakkaat pohtivat myös osuuskunnan mahdollisuutta.

    ”Osakeyhtiö tuntui kuitenkin paremmalta ratkaisulta esimerkiksi siksi, että omistamme Tajmasta erikokoisia osuuksia.”

    Hygieniavaatimukset on muistettava elintarviketyön kaikissa vaiheissa, Daniel Mannström sanoo.
    Hygieniavaatimukset on muistettava elintarviketyön kaikissa vaiheissa, Daniel Mannström sanoo. Kuva: Johannes Tervo

    Viime vuonna Tajman liikevaihto oli miljoona euroa.

    Söderlund ja Mannström arvioivat, että liikevaihto kipuaa puoleentoista miljoonaan vuonna 2021, kun fuusio vaikuttaa koko 12 kuukauden tilikauteen.

    "Osto- ja myyntitoiminnasta kertyy puolet liikevaihdosta", Mannström arvioi.

    Rahtiteurastuksesta kertyy toinen puolikas. Rahtiteurastuksessa työn teettäjä saa eläintensä lihat käsiteltynä ja pakattuna takaisin. Myynnin hän hoitaa itse.

    Yhdeksi Tajman tukipylvääksi aiotaan hätäteurastusta. Palvelu alkoi viime kesänä.

    "Voimme tehdä hätäteurastuksen perusterveelle eläimelle, joka on vaikkapa vioittanut jalkansa", Mannström kertoo.

    Säännöt ovat selkeät. Tuottajan pitää ottaa yhteys eläinlääkäriin, joka tarkastaa eläimen ja kirjoittaa teurastustodistuksen. Tainnutus ja pistäminen tapahtuu tilalla, josta lopetettu eläin kuljetetaan Tajman toimitiloihin.

    ”Nautateurastusten määrää pyrimme lisäämään”, naudan ruhoa kylmävarastossa siirtävä Magnus Söderlund sanoo. Taustalla näkyy karitsan ruhoja.
    ”Nautateurastusten määrää pyrimme lisäämään”, naudan ruhoa kylmävarastossa siirtävä Magnus Söderlund sanoo. Taustalla näkyy karitsan ruhoja. 

    Tajma Oy

    • Tuottajien omistama pienteurastamo, jonka tuotantotilat sijaitsevat Pedersören Edsevössä.
    • Lampaiden ja karitsojen lisäksi teurastaa nautoja ja sikoja. Satunnaisesti myös hevosia.
    • Yhtiö perustettiin vuonna 2013. Toiminta alkoi 2014.
    • Osakkaiden määrä: 23. Perustajaosakkaita oli 19.
    • Työntekijöiden määrä: 8–11
    • Liikevaihto: miljoona euroa (v. 2020); 700 000 euroa (2019)
    • Liiketulos: 60 000 euroa (2020); noin 50 000 euroa (2019)