Leipomotuotteiden tuonti nelinkertaistui kuudessa vuodessa – Leipomoiden nokkamies: Kotimaiset toimijat kärsivät jäykistä työehdoista, vaikka kilpailukentäksi on tullut koko Eurooppa
”Tärkeintä olisi seurata aikaamme", sanoo turkulaisen Leipomo Rostenin toimitusjohtaja ja Leipuriliiton puheenjohtaja Kari Meltovaara.
Kari Meltovaaran oma leipomo toimittaa kauppojen paistopisteisiin muun muassa puolivalmiita leipiä. Kuva: Kari SalonenTurkulainen Leipomo Rosten pyörii kahdessa vuorossa, ja leipominen painottuu perinteen mukaan aamuyöhön. Onko siihen enää perusteita?
”Suurkeittiöt ja vähittäiskauppa haluavat leivät mieluiten aamulla kauppaan”, toimitusjohtaja Kari Meltovaara sanoo, mutta lisää, että yötyö näkyy kustannuksissa. Palkka maksetaan tuplana iltayhdeksän ja aamukuuden välillä.
”Se pohjautuu vuodelta 1932 olevaan leipomoiden työaikalakiin. Olemme tuplapalkassa ainoa Euroopan maa, muualla yötyökorvaus on 20–30 prosenttia”, myös Leipuriliiton puheenjohtajana toimiva Meltovaara sanoo.
”Meillä leipomoalalla on varmasti yksi jäykimmistä työehtosopimuksista ja joustoista puhuminen on hyvin haasteellista”, Meltovaara muotoilee.
”Paikallista sopimista pitäisi ehdottomasti lisätä, koska sopimukset menevät usein isojen yritysten tarpeiden mukaan.”
Suomen 700 leipomoa työllistävät 9 000 ihmistä ja ovat Meltovaaran mukaan ”korostetusti pieniä ja keskisuuria”.
”Tärkeintä olisi seurata aikaamme. Toimintaympäristömme on muuttunut, mutta sisäiset pelisäännöt pysyneet ennallaan”, hän sanoo.
”Kilpailemme tehokkaiden keski- ja itäeurooppalaisten tehtaiden kanssa. Muutos on huikea ja tarkoittaa, että me emme enää ole sisämarkkina, vaan puhtaassa kilpailutilanteessa tuonnin kanssa.”
Tuonnin osuus oli leipomoalalla vielä kuusi vuotta sitten vain kuusi prosenttia, mutta nyt 20–25 prosenttia eli 170 miljoonaa euroa. Tuontikanavan ja uutta kysyntää avasi Lidl paistopisteineen, vaikka Meltovaara ei sitä nimeäkään.
Edullisten croissantien tuonti on sittemmin kymmenkertaistunut 50 miljoonaan kappaleeseen. Muissakin kaupoissa hinta on laskenut ja paistopisteet tavallisia. Kaupat paistavat pitkälti tuontipakasteita tai puolivalmiita kotimaisia.
Työn osuus tuotteen hinnasta on Meltovaaran mukaan kaksinkertainen raaka-aineeseen verrattuna. Siksi käsityötuotteita, kuten pullapitkoja tuodaan Baltiasta.
”Jos leipurin keskipalkka Suomessa sotu-kuluineen on lähes 3 000 euroa ja Virossa tai Puolassa 600–800 euroa, meillä kulut on käsityöpuolella kaksin- tai kolminkertaiset. Vaikka häviämme tehoissa ja palkkakustannuksissa, pärjäämme sillä, että pystymme räätälöimään tuotteita ja kuljetuksia asiakkaillemme.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
