
Tunnistatko hyvin kasveja? Näitä villiyrttejä myymällä voi tienata
4H-liitto havahtui mahdollisuuksiin, joita suomalainen villiruoka voi tarjota nuorille, maatiloille ja yrityksille.
Ruokalautasen terveelliset salaattiaineet voi löytää helposti kotipihasta tai lähiniityltä. Kuva: Carolina Husu
Tuore nokkonen pitää ryöpätä eli keittää nopeasti ennen käyttöä, jotta poltinkarvojen myrkky tuhoutuu. Kuva: Carolina HusuVilliyrttien keräily tuo lisämakua lautaselle ja euroja lompakolle. Vaikka niiden käyttö on pysytellyt pienimuotoisena, villiyrtit tarjoavat mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia.
4H-järjestön tekemän toimialaselvityksen mukaan villiyrteille riittää kysyntää etenkin Uudellamaalla.
Järjestö rakentaa yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa villiyrttiyrittäjien verkostoa, johon kuuluu nuorten yrittäjien lisäksi kouluttajia, ravintoloita, ammattikeittiöitä ja maatiloja.
"Tässä luodaan osaamista, kasvatetaan tietoisuutta ja perustetaan uutta liiketoimintaa", kertoo Ruokaa luonnosta -hankkeen projektipäällikkö Siiri Mäkelä.
Hanke kehittää yhtenäistä koulutus-, keruu-. jalostus- ja jakeluverkostoa, jonka kohderyhmänä ovat niin ravintolat kuin kotikäyttäjätkin.
”Ravintolat, kahvilat ja villiyrttejä jalostavat yritykset ostavat tällä hetkellä monia villiyrttejä, kuten koivun lehtiä, maitohorsmaa, nokkosta, voikukkaa, vuohenputkea ja siankärsämöä. Villiyrttejä ostetaan tuoreena, kuivattuna ja pakasteena yhdestä sataan kiloon vuodessa.”
Villiyrtit tuovat lisäarvoa niin lautaselle kuin vientiin. 4H-järjestön mukaan vientivaltteja ovat suomalaisen luonnon puhtaus, tunnettuus ja keräämisen helppous.
Luonnontuotealan markkinapaikka Forest Foody on digitaalinen tori, jossa eri toimijat voivat myydä ja markkinoida villiyrttien keruupalveluja ja luonnontuotteita sekä luonnosta inspiroituneita tuotteita.
Kaikki ovat tervetulleita rekisteröitymään ja myymään villikasveja avoimessa markkinapaikassa.
"Digitaalisuus ja ruuan verkkokauppa on tulevaisuus. Jopa Suomessa, jossa verkkokaupan taival on ollut hidasta, myös muut kuin tavarat ovat alkaneet käydä kaupaksi verkossa", kertoo Forest Foodyn yrittäjä Jenni Kähkönen.
Villiyrtit ovat takapihojen superfoodia. Yleisimmät lajit löytyvät helposti ja usein läheltä.
Esimerkiksi lähes kaikkien tuntema nokkonen sisältää huomattavasti vitamiineja ja proteiinia.
Villistä parsasta eli maitohormasta puolestaan saa paljon c-vitamiinia.
Voikukka on mainettaan parempi ruokapöydän herkku. Helposti tunnistettavan kasvin kaikki osat ovat syötäviä.
Lehdet sopivat salaatteihin sellaisenaan, kukista voi valmistaa yrttijuomia ja juuret puolestaan maistuvat hyvin keitettyinä.
Kuusenkerkistä voidaan valmistaa siirappia, teetä ja kurkkupastilleja. Nuoret pehmeät kerkät soveltuvat syötäväksi sellaisenaan.
Syksyn myötä kerkät kovettuvat ja muuttuvat kitkeriksi, joten paras aika keräilyyn on keväällä.
Vuohenputken pienet lehdet sopivat hyvin salaattiin. Niitä voi myös kuivata tai pakastaa silppuna mausteeksi.
Vuohenputken voi sekoittaa myrkylliseen myrkkykeisoon, joten lajitunnistusta on syytä opetella.
4H-järjestö ja Forest Foody muistuttavat kerääjiä lainsäädännöstä.
Ruohovartisten kasvien keräily on jokamiesoikeuden nojalla sallittua, mutta kasvien juuret ja puiden antimet puolestaan vaativat maanomistajan luvan.
Kuusenkerkkien keräilyä voi siis harrastaa vapaasti vain omassa metsässä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


