Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ravintoloiden aukioloaikoja ollaan rajoittamassa – hallitus pohtii toimia koronan leviämisen hillitsemiseksi

    Rajoituksista pyritään tekemään alueellisia sen mukaan, missä tilanne on pahin.
    Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi neuvotteluihin mennessään, että nyt haetaan työkaluja vastata vakavaksi äityvään tautitilanteeseen, jossa epidemia ei enää koske vain Uuttamaata vaan liikettä on eri maakunnissa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
    Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi neuvotteluihin mennessään, että nyt haetaan työkaluja vastata vakavaksi äityvään tautitilanteeseen, jossa epidemia ei enää koske vain Uuttamaata vaan liikettä on eri maakunnissa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen 

    Ravintoloiden aukioloajat ovat näillä näkymin lyhenemässä huolestuttavan koronatilanteen takia. Hallitus kokoontui iltapäivällä Säätytaloon neuvottelemaan yökerhojen ja baarien koronarajoituksista, koska tautitilanne on pahenemassa eri puolilla maata.

    Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi neuvotteluihin mennessään, että nyt haetaan työkaluja vastata vakavaksi äityvään tautitilanteeseen, jossa epidemia ei enää koske vain Uuttamaata vaan liikettä on eri maakunnissa.

    "Siltä osin Suomen keskeinen tehtävä on sekä yksilöiden että koko yhteiskunnan näkökulmasta pitää huolta, ettei Suomi ajaudu pahenevaan epidemiatilanteeseen", Kiuru sanoi.

    Aukioloaikoihin on näillä näkymin tulossa rajoituksia, minkä lisäksi esillä on ollut asiakaspaikkojen vähentäminen.

    STT:n tietojen mukaan ravintolat ja yökerhot haluttaisiin pistää koko maassa nykyistä aikaisemmin kiinni, mutta tiukimmat rajoitukset kohdistettaisiin sinne, missä tautitilanne on vaikein.

    Ylen ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallitus kaavailee, että alkoholin tarjoilu pitäisi lopettaa koko maassa kello 24.

    Yritysten edun ja koronarajoitusten yhteensovittaminen on ollut neuvotteluissa STT:n tietojen mukaan vaikeaa.

    Valmistelutyöhön on kulunut aikaa, koska työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) johdolla on samaan aikaan selvitelty rajoitusten taloudellisia vaikutuksia ja sitä, miten myös ravintoloita voisi niiden ahdingossa tukea.

    Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi neuvottelujen alkaessa toivovansa, että rajoituksista voitaisiin tehdä alueellisia. Hän kuvasi tilannetta vakavaksi myös yrittäjien näkökulmasta.

    "Kyllä kannan huolta koko suomalaisesta elinkeinoelämästä ja yritystoiminnasta, kyllä tämä on vakavaa kaikille osapuolille", Lintilä sanoi.

    Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi Säätötaloon mennessään, että toimenpiteitä yritetään tehdä niin, että niillä olisi mahdollisimman vähän vaikutusta työllisyyteen ja talouteen.

    "Mutta nyt neuvotellaan, katsotaan mikä tämä kokonaisuus on ja mitä tämänhetkinen koronatilanne vaatii meiltä", Haatainen sanoi.

    Näin ravintoloiden aukiolo on vaihdellut

    • Kevään poikkeusolojen aikana ravintolat olivat suljettuina huhtikuun alkupuolelta kesäkuun alkuun saakka.
    • Vain ruuan myynti ulos oli sallittua.
    • Kun ravintolat aukesivat asiakkaille kesäkuun alussa, niiden aukioloa rajoitettiin kello 23:een illalla ja anniskelu oli sallittua vain kello 9–22.
    • Juhannuksen jälkeen ravintoloille sallittiin ovien pitäminen auki kello kahteen asti yöllä.
    • Aukiolojen rajoitukset päättyivät kokonaan 13. heinäkuuta.
    • Senkin jälkeen ravintoloiden on pitänyt huolehtia asiakkaiden välisistä 1–2 metrin turvaväleistä, minkä takia jokaisella on pitänyt olla istuinpaikka pöydän tai baaritiskin ääressä.
    • Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru on kertonut julkisuudessa, ettei hän aio esittää nyt ravintoloiden tai yökerhojen sulkemista kokonaan, mutta että senkin pitää olla keinovalikoimassa, jos epidemia kiihtyy.
    • Hallituksen nyt käsittelemää asetusta voitaisiin tarkastella epidemiatilanteen mukaan viikoittain tai enimmillään kuukausittain.