TÄRKEÄT LAATUKRITEERIt
Sakoluku mittaa viljan
entsyymiaktiivisuutta.
Korkean sakoluvun omaavan viljan entsyymiaktiivisuus on matala.
Entsyymiaktiivisuus
vaikuttaa leivonnassa
paiston aikana tapahtuvalle tärkkelyksen liisteröitymiselle.
Jos sakoluku on matala, leivän sisus ei kypsy paistossa ja jää taikinamaiseksi.
Sakolukua mitataan
kuumentamalla jauhosta ja
vedestä sekoitettua velliä. Mitä kiinteämmäksi velli jää, sen
korkeampi on sakoluku.
Pienin mahdollinen sakoluku on 60 ja korkeimmat lukemat voivat olla yli 400.
Leipävehnän vastaanotto-rajan sakoluku on 180 ja
rukiin 90.
Lähde: Evira
Viljan hehtolitranpaino on
tilavuuspaino, kuinka monta
kiloa painaa hehtolitra viljaa (kg/hl).
Hehtolitrapaino vaikuttaa muun muassa myytävän viljan
vastaanottokelpoisuuteen
sekä kotieläintiloilla väkirehuruokinnan tarpeeseen. Mitä suurempi hehtolitrapaino, sitä parempi.
Painoon vaikuttavat muun muassa jyvien muoto, koko ja pintarakenne.
Määritetään vilja-analyysillä,
hehtolitrapainomittarilla tai punnitsemalla 10 litraa viljaa esimerkiksi ämpärissä ja
kertomalla paino kymmenellä.
Eläinten ruokinnassa
tavoitteena on, että rehuohran
hehtolitrapaino on märehtijöillä yli 62 ja sioilla yli 67 kiloa.
Lähteet: Evira, Pro Agria
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
