Alkuperä määrää koostumuksen
Purkeissa oleva hunaja on juoksevaa, pehmeää, kiteistä tai lohkeilevaa. Sen koostumus vaihtelee alkuperäkasvien mukaan. Siihen vaikuttaa myös hunajan käsittely.
”Hunaja on lingotessa aina juoksevaa, mutta se kiteytyy ajan kuluessa. Kiteytymisnopeuteen vaikuttaa kukkien meden rypäle- ja hedelmäsokerimäärät. Tärkeimpiä hunaja- ja mesikasveja ovat monet puutarhakasvit, voikukka, metsämarjat, horsma, vadelma, kanerva sekä viljelykasveista rypsi ja tattari”, mehiläistarhaaja Vuokko Honkaniemi listaa.
”Tarjolla on myös lajihunajaa, johon saadaan maku suoraan vaikkapa puolukasta tai lakasta. Mikäli mukaan lisätään aromiaineita, ei kyseessä ole enää hunaja vaan hunajavalmiste”, Honkaniemi muistuttaa.
Hyvänä säilytystapana mehiläistarhaaja pitää pakastamista.
”Hunaja säilyttää kaikki ominaisuutensa pakastettuna. Huoneenlämmössä säilytettynä se muuttuu kiteisemmäksi. Hunajan saa kätevästi palautettua juoksevampaan muotoon lämmittämällä sitä vesihauteessa tai hetken mikrossa.”
”Lämpötila ei saa kuitenkaan nousta yli neljänkymmenen asteen, silloin osa luonnontuotteen ravinteista tuhoutuu.”
TOMI OLLI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
