Ilmastonmuutos vähentää maailman ruokasatoa
Julkisuuteen vuotaneen, kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttiluonnoksen mukaan ilmaston lämpenemisestä on enemmän haittaa kuin hyötyä maailman ruuantuotannolle.Joillakin alueilla lämpeneminen nostaa satoja, mutta kokonaisuutena sadot pienenevät lähivuosikymmeninä.
Asiantuntijat arvioivat, että tropiikissa ja lauhkealla vyöhykkeellä ilmaston lämpeneminen kutistaa tärkeimpien kasvien mediaanisatoja 0–2 prosenttia vuosikymmenessä vuosisadan loppuun asti. Lisäksi satoheilahtelut ovat suurempia kuin tähän asti.
Ruuan niukkuus voi kasvaa, sillä viljan kysyntä kasvaa 14 prosenttia vuosikymmentä kohden vuoteen 2050 asti.
Satoja voi nostaa, jos ei lämpene liikaa
Maatalous kykenisi todennäköisesti vastaamaan vielä kahden asteen paikalliseen lämpenemiseen tehokkuutta parantamalla.
Esimerkkeinä sopeutumiskeinoista asiantuntijat mainitsevat nykyistä kestävämpien viljalajikkeiden kehittämisen, investoinnit kastelujärjestelmiin ja pientuottajien lainansaannin kehittämisen.
Paikallisesti neljän asteen keskilämpötilan nousu sen sijaan ylittäisi sopeutumiskyvyn monin paikoin, mikä vaarantaisi ruokaturvallisuuden.
Torjunta voi haitata sopeutumista
Raportti huomauttaa, että ilmastonmuutoksen torjuminen ja haitallisiin vaikutuksiin sopeutuminen ovat osittain ristiriidassa. Esimerkiksi energiakasvien tuotanto vaarantaa ekosysteemejä ja monimuotoisuutta, vaikka se vähentää ilmastonmuutoksen haittavaikutuksia.
Veden kierrätys ja energiansäästö puolestaan ovat toimia, joissa ilmastonmuutoksen torjuminen ja sopeutuminen ovat sopusoinnussa.
Suomessa vuotaneesta raportista kertoi ensimmäisenä Yle. Raportti ei ole lopullinen. Se on määrä julkaista virallisesti ensi vuonna huhtikuussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

