Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Kokonaisnäkemystä maidontuotantoon

    Maidontuottajan toimintaa

    ohjaavat tekniset, taloudelliset

    ja hallinnolliset rajoitteet,

    etenkin maitokiintiö, sekä erilaiset kannustimet. Tuotteiden ja panosten hintataso määräytyy markkinoilla, joihin yksittäinen

    maidontuottaja ei voi vaikuttaa.

    Tällainen toiminta- ja kilpailuympäristö ovatkin ohjanneet maidontuottajan tavoitteita suuntaan, jossa kilpailustrategiaksi muodostuu kustannusjohtajuuden tavoittelu. Käytännössä maidontuottaja tuottaa kiintiötä vastaavan maitomäärän mahdollisimman pienin

    kustannuksin.

    Koska hintataso tulee maidontuottajalle annettuna, keskeinen keino alhaisten yksikkökustannusten tavoittelussa on panos–tuotossuhteen eli tuottavuuden kohottaminen.

    Tuottavuuden parantaminen edellyttää teknisen kehityksen hyödyntämistä, johon yrityskoon kasvattaminen usein kytkeytyy.

    Lisäksi monilla maitotiloilla

    toiminnan tehokkuutta on mahdollista parantaa, eli

    voidaan tuottaa aiempaa

    vähemmällä määrällä panoksia. Näin kustannukset alenevat ja taloudellinen tulos paranee.

    Yleensä yksittäisen maitotilan tehokkuutta mitataan siten, että

    tilan toiminnan tulosta, esimerkiksi panos-tuotossuhdetta, verrataan muiden maitotilojen

    muodostaman vertailujoukon

    perusteella määritettyyn saavutettavissa olevaan toiminnan tulokseen.

    Kilpailukykyä maidontuotantoon –hankkeessa tehokkuuden

    vaihtelua ja vaihtelun syitä

    selvitettiin useita vuosia sisältävästä yli 200 eteläpohjalaisen maitotilan aineistosta, johon

    yhdistettiin tilakohtaisia rekisteritietoja ja maidontuottajien haastattelutietoja.

    Maitotilojen tehokkuudessa

    on eroja. Tulosten mukaan myös tuet vaikuttavat tilojen toimintaan. Ne lisäävät pellon rajatuloa myös kotieläintukien osalta ja houkuttavat maidontuottajia hankkimaan peltoa enemmän kuin tehokkaan

    tuotannon näkökulmasta olisi perusteltua.

    Samalla peltojen markkina- ja vuokrahinnat nousevat

    heikentäen taloudellista tulosta.

    Yksittäistä tuotantoprosessia, kuten maidontuotantoa,

    tarkasteltaessa keskituotoksella on havaittu olevan yhteys

    tuotannon tehokkuuteen.

    Kun tutkitaan koko maitotilan toimintaa, tämä yhteys häviää.

    Tilatasolla hyvään tai huonoon tehokkuuteen voidaan päätyä maidon keskituotoksesta riippumatta. Vain alimmilla tuotostasoilla tehokkuus paranee selvästi tuotostason nousun myötä.

    Maidontuotannossa kasvinviljely ja kotieläintuotanto

    kytkeytyvät läheisesti toisiinsa. Maidontuottajan onkin aina pohdittava taloudellista tulosta koko yrityksen kannalta.

    Hyvään lopputulokseen ei välttämättä päästä, vaikka

    kasvinviljelyn tai kotieläintuotannon osaprosesseissa

    oltaisiin tehokkaita, jos osa-alueet eivät toimi yhdessä

    parhaalla mahdollisella tavalla koko maitotilan hyväksi.

    Maitotilan yksittäisen

    tuotantoprosessin kuten

    esimerkiksi säilörehun ensimmäisen korjuukerran tarkastelu

    ja teknisesti huippuunsa

    virittäminen voi olla hyödytöntä

    tai jopa taloudellisen tuloksen

    kannalta vahingollista, jos

    samanaikaisesti ei tarkastella maitotilaa kokonaisuutena.

    Maidontuotannon kehittämiseen on aina kytkettävä

    taloudellinen näkökulma.

    Tavoitteeksi ei riitä mahdollisimman suuri sato tai korkea laatu. Keskeistä on tarkastella, millaisen panostuksen suuren sadon tai korkean laadun tuottaminen edellyttää ja millaisia kustannuksia siitä aiheutuu.

    Maidontuottajan tavoitteena on kokonaistuoton ja -kustannuksen erotuksen maksimointi. Sitä ei koskaan saavuteta

    pelkästään mahdollisimman korkeaa sato- tai tuotostasoa tavoittelemalla. Maidontuottaja tavoittelee euroja, ei kiloja tai litroja. Maidontuottajan on

    löydettävä panos-tuotossuhteet, jotka tuottavat taloudellisesti parhaan tuloksen.

    Tutkimustiloilla säilörehun

    sulavuuden eli D-arvon yhteys tuotannon tehokkuuteen ei

    ole niin yksiselitteinen kuin

    perinteisesti on oletettu.

    Tulosten mukaan maidontuottajat, joiden säilörehun

    D-arvo on korkea, tuottavat teknisesti tehokkaammin kuin alhaisen säilörehun D-arvon saavuttaneet maidontuottajat. Tämä pätee D-arvoon 700 g/kg

    asti.

    Maitotilojen kustannustehokkuutta tarkasteltaessa

    D-arvon merkitys vähenee olennaisesti. Siten säilörehun D-arvolla ei ole sellaista yhteyttä

    kustannustehokkuuteen, että sen avulla yksiselitteisesti

    voitaisiin ohjata tehokasta

    taloudellista toimintaa maitotilalla.

    Tulosten taustalla on se, että korkeaan D-arvoon panostaminen aiheuttaa aina lisäkustannuksia, jotka jossain vaiheessa ovat suurempia kuin D-arvon noususta saatava lisätulo.

    Kustannustehokkaasti toimiva

    maidontuottaja muuttaa säilörehun ja väkirehun suhdetta tarpeen mukaan. Pitkällä aikavälillä hän sopeuttaa säilörehun

    korjuuta, peltoalaa ja työnmenekkiä. Valitaan sellainen säilörehun tuotantotapa ja

    lehmien ruokinta, joilla saavutetaan paras kokonaistaloudellinen tulos.

    Vasikkakuolleisuudella on

    erittäin merkitsevä yhteys

    yrityksen tehokkuuteen.

    Korkea vasikkakuolleisuus

    tai sen kasvu ovat konkreettisia

    indikaattoreita maidontuotannon ongelmista.

    Sen taustalla on ongelmia

    tuotantoprosessien ja tuotanto-olosuhteiden hallinnassa.

    Indikaattori onkin muualla maailmassa yleisesti käytetty

    tekijä, joka kuvaa tuotantosysteemin toimivuutta.

    Tutkimustiloilla eläintiheys pinta-alaa kohti vaihteli

    huomattavasti. Sekä tuotannon

    tekninen että kustannustehokkuus paranevat lähes

    suoraviivaisesti eläintiheyden kasvaessa. Useilla maitotiloilla

    tuotantoa on mahdollista

    tehostaa hyödyntämällä peltoa nykyistä suunnitelmallisemmin.

    Yritystä on johdettava

    kokonaisuutena. Voittoa

    maksimoivassa yrityksessä

    tavoitteena on käyttää niukat resurssit yrityskokonaisuuden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

    Yksittäisten prosessien

    optimointien kautta resurssit saatetaan kohdentaa kokonaisuuden kannalta virheellisesti.

    Pahimmassa tapauksessa

    osittaistarkastelujen pohjalta tehdyt päätökset voivat johtaa maidontuottajan kannalta

    hyvinkin heikkoon taloudelliseen tulokseen.

    TIMO SIPILÄINEN

    MATTI RYHÄNEN

    Timo Sipiläinen toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa ja Matti Ryhänen yliopettajana

    Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

    Avaa artikkelin PDF