Ruuan lahjoitukset kasvussa
Kaupat ovat lahjoittaneet enemmän ruokaa avustusjärjestöille sen jälkeen, kun Elintarviketurvallisuusvirasto Evira lievensi ruuan jakoa koskevia säännöksiä. Asian uutisoi Helsingin Sanomat sunnuntaina.
Alkuvuodesta julkaistava yhteispohjoismainen tutkimus valottaa asiaa. Suomesta siinä on ollut mukana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.
Pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella ruokaa jaetaan vuosittain kahdesta kolmeen miljoonaa kiloa, mikä on 10–15 prosenttia alueen kauppojen hävikistä, laskee MTT:n tutkija Kirsi Silvennoinen.
Hänen mukaansa kaupat voisivat lahjoittaa enemmänkin ruokaa, mutta käytännön olosuhteet voivat tulla esteeksi.
Esimerkiksi jos lahjoitettavat erät ovat pieniä ja hajallaan, niiden säilytys, pakkaaminen ja kuljettaminen aiheuttavat kuluja.
HS:n haastattelema K-supermarket Seilorin kauppias Heimo Välinen kertoo, että hänen kauppansa lahjoittaa vuodessa noin 50 000 kassillista ruokaa.
”Ilman vapaaehtoisia tämä ei toimisi”, espoolaiskauppias toteaa.
Espoonlahden seurakunnan vapaaehtoiset noutavat ruokaa myymälästä päivittäin.
Ruokaa ovat tutkimuksen mukaan lahjoittaneet lähinnä kaupat ja teollisuus. Myös koulut ovat alkaneet jakaa ruokaa paikallisesti.
Ruoka-avuksi voi toimittaa pakastettua ruokaa, vaikka myyntiaika on lopussa.
Myös järjestöt voivat itse pakastaa elintarvikkeita, mikäli ne saavat ne ennen myyntiajan umpeutumista.
KAIJALEENA RUNSTEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
