Kyytönmaidosta saa monenlaista hyvää
SOTKAMO (MT)
Sotkamon entinen emäntäkoulu saa taas palvella ruuantuotannon etua. Raija Kauppinen valmistaa sen suojissa mainioita juustopihvejä ja salaattijuustoja kyytönmaidosta. Samalla hän kehittää jatkuvasti uusia herkkutuotteita.
Tärkeintä on tuottaa herkullista ja terveellistä ruokaa puhtaista, läheltä hankituista aineksista.
Jos niin halutaan, lähiruokajuuston voi panna vaikka hampurilaisen pihviksi. Asiakas hurmaantuu tuotteiden makuun.
Kyytönmaidosta kaikki lähtee, sillä kyyttö on aivan erityinen lehmä ja tuottaa aivan erityistä maitoa.
”Siinä on kaikki hyvät ominaisuudet”, Kauppinen hehkuttaa. Niinpä kyytönmaito sopii jo sellaisenaan myös monille niistä, jotka joutuvat tavallisesti turvautumaan laktoosittomiin tai hyla-tuotteisiin.
”Tästä on niin monia käytännön kokemuksia, ettei siitä jää epäilyä”, Kauppinen uskoo.
Kyytönjuustohampurilainen sopii kasvissyöjälle joka käyttää maito- ja munatuotteita, kun juustopihvi korvaa jauhelihapihvin. Karppaaja taas saa juustopihvistä ylimääräisen proteiiniannoksen ja sopivan vähän rasvaa. Kun hampurilainenkin on leivottu veden sijasta heraan, proteiinin osuus hiilihydraattiin verrattuna kasvaa.
Tämän päälle on laskettava vielä monenlaiset terveysvaikutukset.
Kauppinen on tuottanut kyytönjuustoa ja sen sivuotteita parin vuoden ajan. Tuotteita ovat ehtineet maistaa sadat elleivät tuhannet ihmiset, ja aina palaute on ollut pelkästään kiittävää.
Viimeksi Heinolan Heilan maatilatorilla tuotteet loppuivat kesken. Menekki on vakaata myös tuote-esittelyissä kaupoissa.
”Ne jotka maistavat, ostavat lähes varmasti”, Kauppinen toteaa.
Kyytönmaidon Kauppinen ostaa Seppälän maatalousoppilaitokselta Kajaanista. Tähän mennessä, kahden vuoden aikana, sitä on kulunut 25 000 litraa. Se vastaa neljän kyytön tuotantoa.
Tavoite on lisätä valmistus vähitellen nelinkertaiseksi. Silloin käytettäisiin 11–15 kyytön maidot. Uusien tilojen etsintä on koko ajan käynnissä.
Tuotannon lisäämisen mahdollistaa Kauppisen itse kehittämä ja patentoima ”juustoputki”. Se on jatkuvatoiminen juuston valmistusmenetelmä, jonka kehittämistä on avustanut myös Keksintösäätiö.
Putken avulla Kauppinen uskoo voivansa täyttää Suomen kysynnän kokonaan. Valmistusmenetelmän lisenssiä saatetaan myydä ulkomaille.
Kauppisella on terveystarkastajan pätevyys ja pian myös biotekniikan insinöörin paperit. Kun vielä uusien ideoiden kehittely on verissä, uusia tuotteita ja menetelmiä syntyy jatkuvasti.
”Niitä testataan, ja parhaat päätyvät myyntiin.”
Maidon ja marjojen yhdistelmät ovat osoittautuneet mielenkiintoisiksi. Tuotelistalla on hillojen ja mehujen lisäksi myös mustikka- ja puolukkasinapit sekä monenlaiset heratuotteet.
JOUKO RÖNKKÖ
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
