Tutkimus suosittelee: Alkoholin riskirajoja tulisi laskea
Suomessa usein käytettyjä alkoholin riskirajoja tulisi uuden suomalaistutkimuksen mukaan laskea.
Uuden suosituksen mukaan alkoholia tulisi nauttia enintään yksi annos joka toinen päivä. Lasillinen viiniä on yksi annos. Kuva: Raisa Kyllikki KarjalainenAlkoholia tulisi käyttää enintään yksi annos joka toinen päivä, paljastaa uusi suomalaistutkimus.
"Jo noin kuuden alkoholiannoksen nauttiminen viikossa nostaa merkitsevästi kuoleman riskiä. Parikymmentä annosta viikossa juovilla kuoleman riski on jo yli kaksinkertainen verrattuna vähän alkoholia nauttiviin", kertoo Helsingin yliopiston tutkija Pyry Sipilä.
Tutkimuksessa seurattiin lähes 15 000 suomalaista 24–60-vuotiasta kaksosta kolmenkymmenen vuoden ajan.
Identtisiä kaksosia vertaamalla tutkijat osoittivat, että epäsuotuisat geenit eivät selitä runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyvää lisääntynyttä kuoleman riskiä.
Tutkimuksessa huomioitiin myös iän, sukupuolen, tupakoinnin, liikunnan, ylipainon ja sosioekonomisen aseman vaikutukset.
Nykyisin lääkäreille tarkoitetussa Käypä hoito -suosituksessa korkean riskin tasoksi määritellään naisille 20 grammaa ja miehille 40 grammaa puhdasta alkoholia vuorokaudessa, mikä tarkoittaa noin 12 ja 24 annosta viikossa.
Riskirajalla ei tarkoiteta turvarajaa, mutta riskirajan alittava käyttö voi harhaanjohtavasti vaikuttaa turvalliselta.
"Suomessa käytettyjä alkoholinkäytön riskirajoja tulisi laskea", sanoo tutkimusta johtanut professori Jaakko Kaprio.
Tutkimuksen tulosten perusteella uusimmat, vuoden 2014 kotimaiset ravitsemussuositukset ovat kohtuullisen hyvät.
Niiden mukaan miesten tulisi käyttää alkoholia enintään 20 grammaa eli noin 2 annosta, ja naisten enintään 10 grammaa eli noin 1 annos päivässä, eikä sitäkään määrää joka päivä.
"Enintään yksi annos joka toinen päivä, tutkijat linjaavat.
Alkoholiannoksella tarkoitetaan 12 grammaa puhdasta alkoholia eli tölkki III-olutta tai lasillinen viiniä tai yksi paukku väkeviä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
