”Suomalainen ruoka ansaitsee oman juhlapäivänsä” – Puhdas ruoka on etuoikeus
Suomalaisen ruoan päivänä 4. syyskuuta juhlitaan puhdasta ja ravitsevaa, kotimaista ruokaa.
Suomalaisen ruoan päivänä juhlistetaan kotimaista ruokaa ja ruoantuotantoa. Kuva: Lari Lievonen / RuokatietoSuomalaisen ruoan päivää on juhlistettu vuodesta 2019. Juhlapäivän organisoi Ruokatieto Yhdistys ry.
Ruokatieto muistuttaa, että toisinaan itsestäänselvyytenä pitämämme maukas, ravitseva, puhdas ja riittävä ruoka on itse asiassa etuoikeus.
”Juhlistetaan siis sitä, että osaavat ruokaketjun ammattilaiset varmistavat, että voimme nauttia oman maan antimia joka päivä, sesongista tai maailman tuulista huolimatta”, Ruokatieto kehottaa.
”Kotimaisen ruoan eteen tehtävä työ näkyy konkreettisesti kuluttajille, kun satoa korjataan pelloilta talteen.”
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen taas toteaa, että koko ruokaketjun esilletuominen on tärkeää juhlapäivän aikana.
”Suomalainen ruoka ansaitsee oman juhlapäivänsä. Suomalaisen ruoan päivässä hienoa on, että koko ruokaketju on mukana kampanjassa. Kaikkien ääntä tarvitaan, kun kerrotaan kuluttajille kotimaisesta ruoasta”, Siivonen sanoo.
”Haluamme MTK:ssa totta kai kertoa erityisesti alkutuotannosta, sillä siitä ruuan laatuketju alkaa, jokaisen tuotteen taustalla on paljon työtä ja osaamista. Syksyllä sesonki on parhaimmillaan, ja kotimaisen ruoan eteen tehtävä työ näkyy konkreettisesti kuluttajille, kun satoa korjataan pelloilta talteen.”
Suomalaisen ruoan päivää voi viettää monin eri tavoin. Ruokakaupasta voi poimia kotimaisia tuotteita, joista Hyvää Suomesta -merkki takaa sen, että myös raaka-aineet ovat kotimaisia.
Juhlapäivänä on hyvä myös suunnata lähiravintolaan tai kahvilaan nauttimaan paikallisista herkuista. Voit myös järjestää yhteisen illallisen perheen tai ystävien kesken. Valitse pöytään esimerkiksi kotimaisia kasviksia, kalaa tai lihaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





