Hyödynnä syksyinen supermarja – sisältää runsaasti C-vitamiinia
Värikäs tyrnimarja on täynnä makua. Hyödynnä supermarjaa mehuissa, smoothieissa tai vaikka jogurtin seurana.Tyrnimarjaa on hyvin saatavilla elokuusta lokakuuhun. Tämä hapan ja kirpeä marja voi tuntua sellaisenaan joistakin vähän liiankin vahvalta, mutta yhdistettynä erilaisiin ruokiin se maistuu varmasti monille.
Suomessa tyrni kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolta aina Uudenkaupungin saaristosta Tornioon asti. Kypsyäkseen tyrni tarvitsee saman verran aikaa kuin omena, yli neljä kuukautta.
Tyrni on poikkeuksellisen C-vitamiinipitoinen marja. Sadassa grammassa tyrniä on C-vitamiinia saman verran kuin 10–20 appelsiinissa. Lisäksi tyrni sisältää E-, A- ja B-vitamiineja. Ravintoarvoissa se peittoaakin esimerkiksi puolukan ja mustikan.
Tyrni voi auttaa myös kolesterolin hallinnassa. Tyrnin siemenistä puristettu öljy alentaa kokonaiskolesterolia ja haitallista LDL-kolesterolia. Se lisää myös hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta.
Tyrniä voi syödä sellaisenaan esimerkiksi puuron, jogurtin tai rahkan kera. Siitä voi valmistaa myös mehua ja hilloa. Tyrni sopii hyvin kaveriksi myös riistalle.
Lähteet: Puutarha.net, Satokausi Media, Duodecim
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





