
Tinskun keittokirja ei turhia koreile, ja hyvä niin – edullista ja helppoa arkiruokaa
Monissa kotitalouksissa etsitään nyt helppoja ja edullisia ruokaohjeita arkea helpottamaan. Tuore keittokirja tarjoaa kasapäin reseptejä, jotka täyttävät tämän tarpeen.Kiireistä arkea helpottamaan on hyvä olla erilaisia helppoja reseptejä takataskussa. Ruokabloggaaja Tiina Varjus on kerännyt yhteen bloginsa nimeä kantavan Tinskun keittiössä -keittokirjan (Readme.fi, 2025), josta löytyy valtava määrä arkireseptejä.
Varjus itse kuvailee kirjaa tervetuliaissanoin:
”Tämä kirja tarjoaa realistisen kurkistuksen kotikokin maailmaan, jossa ruoka on ennen kaikkea helppoa, maukasta ja stressitöntä. – – Tässä kirjassa ei vilise eksoottisia raaka-aineita tai pitkiä ainesosaluetteloita. Kaikki tarvittava löytyy tavallisesti marketista.”
Reseptejä yhdistääkin juuri helppous ja raaka-aineet, joita monesti löytyy jo valmiiksi kaapista. Maustaminenkin onnistuu perusmausteilla, joita niitäkin on todennäköisesti jo valmiina maustekaapissa.
Yhtenä mielenkiintoisimpana reseptinä silmiini osui kirjasta edulliset kasvis-broileripihvit, jota testasin.
Tässä reseptissä juuri edullisuus kiinnosti, mutta myös tapa ”piilottaa” ruokaan runsaasti kasviksia – yhdessä pihvissä onkin noin puolet porkkanaa ja kesäkurpitsaa.
Kokeilin tehdä massasta myös pannulla paistettavia pihvejä, jotka paneroin pankojauhoilla. Näistä versioista tuli rapeampia ja omaan makuuni sopivampia. Kuvassa pannulla paistetut pihvit lautasen oikeassa reunassa.
Reseptillä tulee paljon pihvejä, joita voi myös pakastaa kiireisiä päiviä varteen.
Broileripihveistä tuli maultaan erinomaisia, mutta ulkonäkö ei täysin vakuuttanut. Oikealla pankopaneroidut, pannulla paistetut pihvit. Kuva: Janiko KemppiEdulliset kasvis-broileripihvit
Noin 10 kpl
Ainekset
- 700 g broilerin jauhelihaa
- 300 g kesäkurpitsaa
- 300 g porkkanaa
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 100 g juustoraastetta
- 2 kananmunaa
- 2 dl kermaa tai ruokakermaa
- 1 kanaliemikuutio
- 1 tl mustapippuria
- 2 tl curryjauhetta
- ½ tl chilijiauhetta
- (1 tl juustokuminaa eli jeeraa tai garam masalaa)
Valmistusohje
- Raasta porkkanat ja kesäkurpitsa. Kesäkurpitsaraasteesta kannattaa päästää ylimääräistä nestettä pois puristamalla raastetta nyrkkiin tai painamalla sitä lävikköä vasten.
- Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä pannulla tilkassa öljyä. Lisää porkkanaraaste ja kypsennä hetki.
- Lisää kesäkurpitsa, murennettu kanaliemikuutio, mausteet ja kerma. Anna hautua muutama minuutti, kunnes neste on hieman haihtunut
- Maista ja säädä vielä tarvittaessa mausteita. Kasvisseos saa olla tässä kohtaa melko mausteinen. Nosta kasvisseos jäähtymään.
- Valmista pihvitaikina sekoittamalla kulhossa tasaiseksi massaksi broilerin jauheliha, jäähtynyt maustettu kasvisseos, juustoraaste ja kananmunat.
- Nostele taikinasta lusikalla kekoja leivinpaperilla vuoratulle pellille ja muotoile taputtelemalla kostutetuilla sormilla pyöreiksi pihveiksi.
- Paista 225 °C uunissa noin 15–20 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä.
- Tarjoa keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.
- Vinkki: Käytä myös hampurilaispihveinä tai lämpimissä voileivissä. Pakasta osa kiireisiä päiviä varten.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







