Lähiruuan ostoparatiisi levittäytyy parkkipaikalle
Cindy Nyblom on jauhelihaostoksilla. Hyvästä menekistä iloitsee Nybyn emolehmätilan luomutuotteita myyvä Julia Astrada. Ville-Petteri Määttä Kuva: Viestilehtien arkistoRAASEPORI (MT)
Hyväntuulisia asiakkaita parveilee pakettiautojen ympärillä. Tuottajat nostelevat takaluukuista esille valmiiksi nimettyjä paperikasseja ja pakkauksia.
Meneillään on Reko-lähiruokarenkaan jokaviikkoinen jakelutapahtuma ammattikorkeakoulun parkkipaikalla Raaseporin Tammisaaressa.
Tarjolla on suoraan lihanleikkaamosta kiikutettua jauhelihaa, riistamakkaraa, maatilan makkaraa, kantarelleja, mustikoita, kauden kasviksia, lähivesien kalaa ja rapuja sekä leivonnaisia.
”Täältä saa kaiken niin tuoreena ilman välikäsiä, että sitä on vaikea sanoin kuvailla”, sanoo Nina Andersin monta paperikassia kainalossaan.
”En laita jalkaani mihinkään K- enkä S-kauppaan. Tarjoukset eivät ole mitään tarjouksia, vaan niillä vain yritetään saada ihmisiä kauppaan. Minusta se on huijausta.”
Andersin tilaa lähiruokarenkaan Facebook-sivulla syötävää myös talven varalle.
”Viime vuonna ostin monta kiloa pinaattia pakastimeen. Sitten ei tarvita kuin kuhafileitä niin ruoka on valmis.”
Hän on mielissään kalastajien tulosta mukaan renkaaseen. Heitä on nyt peräti kolme, kun alussa ei ollut ainuttakaan.
Bitte Westerlund tuli hakemaan jauhelihaa raakapihvien valmistusta varten. Tarjolla oli ensimmäistä kertaa Nybyn emolehmätilalla käyskentelevän simmental-rodun lihaa.
”Tiedän mistä liha tulee ja se on varmasti tuoretta. Raha ei mene mainoksiin, tukkuun eikä kauppaan”, Westerlund perustelee.
Nybyn luomutilalta myydään tavallisesti kymmenen kilon paketteja kotiin kuljetettuina.
”Meille oli tänään sopiva hetki myydä tilauksista ylijääneet lihat täällä, kun kuorma tuli lihanleikkaamosta”, Julia Astrada kertoo.
”Kaikki meni tosi hyvin kaupaksi. Myytävää oli suurin piirtein 30 kiloa, enimmäkseen jauhelihaa ja keittolihaa.”
Astrada kommentoi jakelutapahtumaa seuraavana päivänä ruokablogissaan: ”Päivä oli menestys kaikin puolin. Lihat saatiin kaikki myytyä ja ostin ihania lähituotettuja, myrkyttömiä vihanneksia, kantarelleja, rapuja ja munia.”
”Minua haastateltiin myös Maaseudun Tulevaisuus -lehteen. Nyt ollaan asian ytimessä! Juuri lähituotettu luomu on maaseudun tulevaisuus!”
Holmqvistin puutarhalla on hyviä kokemuksia renkaan toiminnasta.
”Tämä on vähän niin tori, mutta ilman epätietoisuutta siitä, meneekö tavara kaupaksi vai ei”, Carolina Holmqvist sanoo.
”Jakelupaikalta ei tarvitse viedä mitään takaisin ja kaikki sujuu nopeasti.”
Lähiruokarengas sopii Holmqvistin mielestä yhdeksi myyntikanavaksi, koska puutarhassa tuotetaan pienehköjä määriä monenlaista syötävää. Viime viikolla myynti ennen veroja oli nelisensataa euroa.
”Käsityötähän tämä vaatii, kun tilatut tuotteet pitää punnita ja pakata kasseihin.”
Puutarhan tomaatteja ostetaan jopa säilöttäviksi.
”Ne maistuvat tomaateilta ja ovat vielä ihan kohtuuhintaisia”, Pirjo Solin kehuu.
”Haluan saada ruokani mahdollisimman läheltä ja tukea samalla paikallisten tuottajien ammattikuntaa.”
Reilun vuoden toiminut Tammisaaren rengas oli kaatua nurin alkutaipaleellaan.
Renkaassa oli jo yli tuhat asiakasta, mutta vain pari tuottajaa.
Nyt tuottajia on parikymmentä, mutta lisää toivotaan. Monet kyselevät vuohenjuustoa ja muitakin vuohenmaitotuotteita. Myös puutarhamarjat, hunaja, nokkoset ja mausteyrtit kävisivät kaupaksi.
Bitte Westerlund toivottaa lapset ja nuoret tervetulleiksi renkaaseen opettelemaan kaupankäyntiä.
”Esimerkiksi 4H-nuoret voisivat kerätä ja myydä tuotteita omilta palstoiltaan ja luonnosta. Siitä se yritteliäisyys alkaa.”
Tarja Halla
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
