Tiesitkö: Banaani ei olekaan hedelmä ‒ maailmalla vaanii tauti, joka voi tuhota tuntemamme banaanin lopullisesti
Länsimaissa syödään melkein pelkästään yhden lajikkeen banaaneja.
Cavendish-lajike on länsimaissa käytännössä synonyymi sille, miltä banaanin oletetaan näyttävän ja maistuvan. Kuva: Jaana KankaanpääBanaani on kätevä hedelmä, joka maistuu niin pikkulapselle kuin huippu-urheilijalle. Mutta eipä banaani oikeastaan olekaan hedelmä, vaan marja.
Marjan sisällä on siemeniä, joten on helppo ymmärtää, että esimerkiksi siemeniä täynnä oleva mustikka on marja. Siemeniä on kuitenkin myös banaanin sisällä – ne ovat niitä pikkuruisia mustia pisteitä, joita näkee, jos banaania viipaloi.
Ruokakaupoissa myytävät banaanit ovat kuitenkin sen verran jalostettua sorttia, että siemeniä on hyvin maltillinen määrä verrattuna villinä kasvaviin banaaneihin.
Yksi Panaman taudin vastaisen taistelun haasteista koskee kuluttajien makutottumuksien muuttamista.
Nykyään lähes kaikki länsimaissa syötävät banaanit ovat Cavendish-lajiketta, joka on jalostettu yllättävän lähellä meikäläisiä leveyspiirejä, nimittäin Chatsworthin kartanon kasvihuoneissa Englannin keskiosissa.
1830-luvulla kartanon pääpuutarhuri Joseph Paxton jalosti ensimmäisen Cavendish-banaanin Mauritiukselta tuoduista kasveista. Maailmanlaajuisen läpimurtonsa Cavendishit tekivät 1950-luvulla.
Siihen asti suosituin banaanilajike oli ollut nimeltään Gros Michel, mutta kyseisen lajikkeen banaaneja alkoi ensin Panamassa ja sitten muuallakin Keski- ja Etelä-Amerikassa vaivata Panaman taudiksi nimetty sieni.
Cavendish osoittautui immuuniksi silloiselle Panaman taudille, mutta jo 1990-luvulla tauti ilmestyi uudessa muodossa riivaamaan banaanifarmeja.
Vaikka Cavendish ei suinkaan ole ainoa banaanilajike, se on länsimaissa käytännössä synonyymi sille, miltä banaanin oletetaan näyttävän ja maistuvan.
Niinpä yksi Panaman taudin vastaisen taistelun haasteista koskee kuluttajien makutottumuksien muuttamista.
Lähde: Time 18.11.2019
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






