Tutulla hedelmällä ehkä yhteys lasten suurempaan diabetesriskiin – marjat ja kaali saattavat suojata, kertoo suomalaistutkimus
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsaasti kaaleja syöneillä perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla oli muita pienempi riski saada tyypin 1 diabeteksen esiaste.Runsaasti kaalia kuluttavilla, perinnöllisesti alttiilla lapsilla on havaittu pienempi riski sairastua tyypin 1 diabeteksen esiasteeseen. Lisäksi runsaasti marjoja syövillä lapsilla on muita pienempi riski sairastua tyypin 1 diabetekseen, ilmenee tuoreesta suomalaisesta DIPP-tutkimuksesta (Finnish Type 1 Diabetes Prediction and Prevention Study).
Tutkimuksen mukaan banaania syövillä lapsilla sitä vastoin havaittiin muita suurempi riski sairastua sekä tyypin 1 diabeteksen esiasteeseen että varsinaiseen tautiin.
Tutkimuksesta ei kuitenkaan selviä, mitkä tekijät kaaleissa, marjoissa ja banaanissa selittävät havaittuja yhteyksiä.
”Lisätutkimuksia tarvitaan varmistamaan, liittyvätkö havaitut yhteydet suoraan kaalien, marjojen ja banaanien käyttöön. On myös mahdollista, että ne kuvastavat tietyntyyppisiä ruokavaliomalleja”, tutkijatohtori Markus Mattila Tampereen yliopistosta kertoo.
Kyseessä on ensimmäinen seurantatutkimus, joka antaa viitteitä hedelmien, marjojen ja kasvisten käytön yhteydestä tyypin 1 diabeteksen esiasteeseen lapsilla. Tutkimuksessa seurattiin Tampereen ja Oulun alueella vuosina 1996–2004 syntynyttä yli 5 500:aa lasta.
Lasten ruoankäyttöä seurattiin ruokapäiväkirjoilla kolmen kuukauden iästä kuuden vuoden ikään asti sekä kotona että päivähoidossa.
Suomessa tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on maailman korkein, eikä sairauden syitä vielä tunneta.
Tampereen yliopiston tiedotteessa muistutetaan hedelmien, marjojen ja kasvisten merkityksestä lasten ruokavaliolle. Lapsen tulisi saada niitä viisi oman kouran kokoista annosta päivässä eli noin puolet aikuisille suositellusta puolesta kilosta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







