
Kotimaisen sesonkiherkun kilohinta alle kaksi euroa – näin hyödynnät edullisen kaalin
Kotimaista kaalia kannattaa hyödyntää. Edullinen kaali sopii monenlaiseen ruoanlaittoon.Kotimaiset kaalit ovat nyt sesongissa. Niitä kannattaakin hyödyntää ahkerasti, sillä talvikaalit ovat maultaan voimakkaita ja säilyvät pitkään. Lisäksi kaali on todella edullista, ja yhdestä suuremmasta kaalista syö suurempikin joukko.
Valko- ja keräkaali sopivat hyvin erilaisiin keittoihin, pataruokiin sekä salaatteihin. Vain pienellä valkoviini- tai omenaviinietikkatilkalla raastettu kaali maistuu salaatin sijasta monien ruokien lisukkeena.
Punakaali on taas näyttävän värinen ja sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin tai säilykkeisiin. Punakaalissa on enemmän C-vitamiinia kuin keräkaalissa.
Keräsimme alle herkullisia kaalireseptejä, joita kannattaa kokeilla.
Kaalikääryleet
Vaikka kaalikääryleiden valmistaminen vie hieman aikaa, maku palkitsee vaivannäön.
Jauheliha-kaalipata
Perinneruokien parhaimmistoon kuuluvat kaalikääryleet, -padat, -keitot ja -laatikot. Ne eivät kylkeensä puolukkahillon tai -survoksen lisäksi muuta kaipaa.
Pikkelöity keräkaali
Jos vatsaa hellivän hapankaalin teko tuntuu haastavalta, kiehauta pikainen pikkelöintiliemi ja upota kaalisilppu siihen.
Mehevä kaalipiirakka
Kaali on mainio piirakantäyte. Tässä kaalipiirakassa on valkokaalin lisäksi hapankaalia ja pohjana veteen tehty vehnäjauhotaikina. Siirappi antaa piirakkaan ihanan makeuden.
Kaalivokki
Keräkaali ei vierasta vokkipannuakaan, vaikka yleensä aasialaisiin ruokiin käytetään kiinankaalia.
Kaalisalaatti
Talvella kannattaa suosia muutenkin edullista ja monipuolista keräkaalia. Sen C-vitaminipitoisuushan on lähes appelsiinin luokkaa. Lisäksi keräkaalista saa monia muita vitamiineja, kivennäisaineita sekä kuitua.
Coleslaw-salaatti
Amerikkalainen kaalisalaatti eli coleslaw on ihanan täyteläistä ja se sopii monen ruoan kanssa nautittavaksi. Aineksissa ei kannata säästellä, sillä majoneesi tekee salaatista todella maukasta.
Mustamakkara-punakaalipannu
Kaunis punakaali päätyy tavallisesti raakaraasteisiin ja salaatteihin, mutta se soveltuu valkokaalin tapaan myös kypsennettäväksi. Lisää punakaalin haudutusliemeen sitruunamehua tai tilkka etikkaa, jotta upea väri säilyy paremmin. Mustanmakkaran kanssa punakaalista tulee ruokaisa pannu.
Punakaalisalaatti
Salaatin salaisuus on nuijimalla mehustetuissa kaalisuikaleissa, jotka saavat ylleen herkullisen öljypohjaisen kastikkeen. Sesonkihedelmä persimon antaa salaatille ihanaa raikkautta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat














