Ruisleipä voi ehkäistä suolistosyöpää – täysjyvän vaikutuksista uutta näyttöä
Rukiin on todettu alentavan riskiä sairastua etenkin suolistosyöpiin sekä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin sekä tyypin II diabetekseen.Tuoreen Laura Pirkolan väitöstutkimuksen mukaan rukiilla ja ruisleivällä on yhteys suoliston hyvinvointiin ja alentuneeseen suolistosyövän riskiin. Väitöstutkimuksesta kerrotaan Leipätiedostus ry:n tiedotteessa.
Tutkimusjaksolla seurattiin testiryhmän lyhytketjuisen rasvahapon, butyraatin, tuotantoa. Butyraatti vaikuttaa lähinnä paikallisesti siirtymällä paksusuolen epiteelisoluihin. Se vaikuttaa näin suolen seinämän läpäisevyyteen ja tätä kautta ehkäisee suolistosyöpää.
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin myös erilaisten viljakuitujen vaikutuksia suoliston mikrobistoon, ja siihen, miten tämä vaikuttaa aivoihin ja hyvinvointiin. Aivojen ja suoliston väillä on monimutkainen kahdensuuntainen yhteys. Suoliston terveys voi vaikuttaa aivoihin – ja toisin päin. Suolistosta huolehtiminen onkin tämän vuoksi tärkeää.
Täysjyvärukiin vaikutuksista suolistoon on tehty jo aiemminkin tutkimuksia. Professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä esitteli Pro Ruis ry:n Ruiswebinaarissa Itä-Suomen yliopistossa tehtyä tutkimusta, jonka mukaan täysjyväruis ja -vehnä vaikuttavat serotoniinin tuotantoon suolessa.
Tämä voi selittää täysjyväviljan lihavuudelta ja kroonisilta sairauksilta suojaavaa vaikutusta. Kolehmaisen mukaan suoliston mikrobeilla ja suolenseinämän toiminnalla on keskeinen rooli täysjyväviljan terveysvaikutusten välittämisessä. Ruis sekä ohra madaltavat veren insuliinitasoa. Lisäksi rukiin syöminen vähentää matala-asteista tulehdusta.
Kolehmainen kertoi, että eri viljoilla on erilaisia terveysvaikutuksia, minkä vuoksi täysjyväviljoja tulisi syödä monipuolisesti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







