Haluatko halpaa, herkullista ja helppoa ruokaa, mutta myös vähän tiskiä? Siinä tapauksessa kannattaa tarttua tähän kirjaan
Elina Innasen Yhden astian vegaaniruoat -kirjan ohjeet ovat arkisen näppäriä ja ilahduttavan tiiviitä. Respetejä voi halutessaan myös muokata omaan ruokavalioonsa sopiviksi.
Elina Innanen: Yhden astian vegaaniruoat. 133 sivua. Kosmos. Kuva: Meri Björn / Kosmos, kuvankäsittely: Aatu JaakkolaKokkaaminen on inspiroivaa ja syöminen se vasta ihanaa onkin, mutta arkisen kiireen keskellä usein päätyy lähinnä pumppaamaan polttoainetta ruokapöytään saapuvien nälkäisten perheenjäsenten vatsoihin. Ruuhkavuosien keskellä yksikin tiskikoneeseen sopimaton pannu tai kattila tuntuu ylivoimaiselta. Kai arjen ruokahuollon voisi hoitaa mukavamminkin?
No tietysti voi. Chocochili-ruokablogia pitävän Elina Innasen uusin reseptikirja Yhden astian vegaaniruoat on jokaisen kiireisen kokkaajan pelastus. Reseptit on rakennettu niin, että tilaa kokkaamiseen tarvitaan mahdollisimman vähän ja tiskiäkin tulee minimaalisesti. Ruuat valmistuvat yhdessä pannussa, kattilassa, padassa tai uunipellillä, jonka lisäksi tiskiä syntyy vain leikuulaudasta, mittakiposta, veitsestä ja lusikoista.
Kirjan reseptit on järjestetty käytetyn paistoastian mukaan. Makeaksi huipennukseksi on koottu vielä muutama yksinkertainen jälkiruokaresepti.
Kirjan alussa Innanen esittelee joitain vegaanisia raaka-aineita. Lisäksi hän jakaa seitsemän vinkkiä tiskin vähentämiseen. Monet niistä ovat minulle tuttuja, mutta en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että pahvipurkissa myytäviä papuja ja linssejä ei tarvitse huuhdella siivilässä. Pakkauksen alakulmaan voi leikata pienen reiän, avata paketin ylhäältä normaalisti ja valuttaa vettä purkin läpi kunnes se on kirkasta. Miten en ole ajatellut tätä itse?
Reseptien raaka-aineluettelot ovat maltilliset ja ruokakuvat kauniin yksinkertaisia. Joissain resepteissä hyödynnetään esimerkiksi kaupan valmiita einespullia, mikä nopeuttaa kokkailua entisestään. Vegaaniset reseptit tarjoavat helpon keinon lisätä kasvispohjaisia ruokia arjen menuun, mutta halutessaan raaka-aineita voi toki vaihdella eläinperäisiinkin.
Heti ensimmäiseksi testiin pääsivät sitruunainen tofu-perunapelti, vegepullaspagetti, keltainen kukkakaalikeitto ja yhden kattilan limonello. Kaikki reseptit osoittautuivat helpoiksi, mutta herkullisiksi. Kirjan kansikuvaan päässyt perunapelti näytti kuin suoraan ruokavaikuttajan some-kuvasta rosvotulta, joten sitä oli ilo tarjota myös illallisvieraalle.
Yhden astian vegaaniruoat on mainio lahja esimerkiksi omaan asuntoon muuttavalle nuorelle, jonka keittiö on luultavasti neliöiltään ja astiamäärältään varsin vaatimaton. Erinomainen perusteos se on kuitenkin kaikkiin kotikeittiöihin. Laatu säilyy läpi kirjan niin tasaisena, että tässä lapsiperheessä taidetaan kokeilla reseptejä yksi kerrallaan kirjan alusta aina sen loppuun saakka.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









