Kakkujen ja leivosten juhlaa
Konditoriasta kotikeittiöön on saapunut muun muassa mantelisista marenkipohjista sekä mokkakreemistä koottu kakku. Keittokirjoissa sen nimi vaihtelee. Kakusta käytetään nimeä Sans Rival, Frasilité, Voittamaton.
Suomessa se tunnetaan parhaiten Ellen Svinhufvudin kakkuna. Koska Frasilité-kakku oli suosittu presidentinlinnassa, konditoria halusi nimetä sen uudelleen presidentin rouvan mukaan.
20 annosta
Pohjat
6 valkuaista
3 1/2 dl (190 g) tomusokeria
3 1/2 dl (150 g) mantelijauhetta (kuorituista manteleista)
Täyte ja kuorrutus
300 g voita (suolaamatonta)
4 rkl sokeria
1 1/2 dl vahvaa kahvijuomaa
1 1/2 dl kahvikermaa
2 1/4 dl (100 g) mantelijauhetta
Koristeeksi
100 g mantelilastuja
tomusokeria
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe varovasti vaahtoon. Piirrä leivinpaperille kaksi 15 x 22 senttimetrin kokoista suorakaidetta ja toiselle samoin kaksi. Alun perin pohjat ovat olleet neliöitä, mutta suorakaiteet sopivat paremmin kahdelle pellille. Vedä viivat vahvasti, jotta voit kääntää paperin ympäri. Levitä vaahto piirrosten sisään.
Kuumenna uuni 125 asteeseen. Työnnä pellit uunin ala- ja yläosiin. Kuivata pohjia noin puolitoista tuntia. Vaihda peltien paikkaa pari kertaa. Irrota levyt varovasti lämpiminä ja nosta ritilöille jäähtymään.
Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Keitä tavallista vahvempi kahvi ja sulata sokeri juomaan. Lisää kylmään kahviin kerma. Kaada seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää mantelijauhe loppuvaiheessa.
Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä sille ohut kerros täytettä. Nosta päälle toinen levy ja levitä täytettä. Tee loput kerrokset ja sivele loppu täyte päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin. Ripottele mantelilastuja kakulle ja painele niitä myös kakun reunoille. Siivilöi päälle runsaasti tomusokeria. Säilytä kakku kylmässä. Anna olla hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua.
noin 20 kpl
Pohjat
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 muna
4 1/2 dl (300 g) vehnäjauhoja
Täyte
noin 1 dl kiinteää mustikkahilloa
Vaniljakiisseli
2 rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 keltuaista
1 dl kuohukermaa
100 g voita
1 tl vaniljasokeria
Sokerikuorrutus
2 rkl kuumaa vettä tai
laimennettua sitruunamehua
3 dl tomusokeria
Pinnalle
sinisiä koristerakeita
Sekoita pehmeään voihin sokeri, muna ja jauhot. Painele taikinaa ohuesti pieniin, voideltuihin leivosvuokiin. Paista pohjia 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ja kumoa.
Mittaa sokeri, perunajauhot, keltuaiset ja kerma kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes sakenee. Älä anna seoksen kiehua. Vatkaa kiisseli kylmäksi ja lisää voita vähitellen vatkaten kiisseliin. Mausta vaniljasokerilla. Laita leivospohjiin ohut kerros kiinteää mustikkahilloa ja päälle vaniljakiisseliä.
Sekoita tomusokeri nesteeseen ja valuta kuorrutusta vaniljakiisselin päälle. Tee saman tien koristerakeista pinnalle lippua mukaillen risti. Jos kuorrutus ehtii kovettua, rakeet eivät tartu pinnalle.
8–10 annosta
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
150 g voita sulatettuna
Kuorrutus
50 g voita
70 g mantelilastuja
1 dl sokeria
1/2 dl kahvikermaa
1 rkl vehnäjauhoja
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos, maito ja voisula kevyesti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (halkaisija 22 senttiä), mieluiten irtopohjavuokaan. Paista pohjaa uunin alaosassa 175 asteessa 25 minuuttia. Kiehauta kuorrutusaineet. Levitä seos puolikypsän pohjan päälle. Paista vielä 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea.
noin 10 annosta
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaniljatäyte
3 1/2 dl maitoa
1 muna
2 1/2 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
Marjatäyte
2 dl (100 g) kotimaisia vadelmia
1 dl (120 g) vadelmahilloa
Voikreemi
100 g suolaamatonta voita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle
tomusokeria
250 g vihreää marsipaania
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
Sekoita maito, muna, perunajauhot ja sokeri kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja sakenee. Jäähdytä kiisseli hyvin. Lisää vaniljasokeri. Vaahdota kerma. Sekoita kiisselin joukkoon ensin osa vaahdosta, jotta se notkistuu. Lisää loppu kermavaahto.
Murskaa marjatäytteen vadelmat ja sekoita hilloon. Levitä kakkupohjien väleihin ohut kerros marjatäytettä ja paksu kerros vaniljatäytettä. Nosta kansilevy päälle. Vatkaa pehmeä voi, siivilöity tomusokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Levitä voikreemi kakun päälle.
Siivilöi pöydälle tomusokeria. Kauli marsipaanista levy ja nosta kakun päälle. Leikkaa reunoista ylimääräinen marsipaani pois. Muotoile koristeita pinnalle.
Anneli Pessala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
